Per Inge Lidén (MP), Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 2
Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden i Karlstads kommun. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Dan Kihlström, pastor i Pingstkyrkan.
2 av 2
Dan Kihlström, pastor i Pingstkyrkan. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Kritik mot tiggeriutredarens förslag

Per-Inge Lidén: "Han får kritisera migrantcampingen om han vill"
5:05 min

I förmiddags presenterade regeringens samordnare sin slutrapport för utsatta EU-medborgares situation i Sverige. En rapport som möts av kritik. 

I förmiddags presenterade regeringens samordnare sin slutrapport för utsatta EU-medborgares situation i Sverige. Utredaren Martin Valfridsson är kritisk till att kommuner upprättar särskilda platser för EU-migranterna att bo på. Han menar att de här platserna på sikt riskerar att bli slumområden. Karlstad är ett exempel på en kommun som har upprättat en särskild plats för EU-migranterna att bo på, och Per-Inge Lidén, ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun, håller inte med om att migrantcampingen riskerar att bli ett slumområde.

– Valfridsson ser det här ifrån ett statligt perspektiv. Vi har fått bort de slumområden som funnits i Karlstad, där människor farit illa och byggt små kåkstäder på privat mark som man ockuperat. Vi har sett till att det istället har varit ordning och reda på ett område vi själva äger och sett till att det fungerar på ett bra sätt, säger Per-Inge Lidén.

Men nu får den här migrantcampingen, som du varit med och skapat, kritik ifrån regeringens samordnare. Vad säger du om det?

–  Han får kritisera migrantcampingen om han vill. Vi har fått bort fem illegala campingar och det är en stor lättnad för markägarna på de här platserna. Så vi har dels skapat en värdighet för de här migranterna det handlar om och vi har också rensat upp och fått ordning och reda runt om i stan, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén, ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun.

Samordnaren Martin Valfridsson föreslår även att man ska skänka pengar till organisationer i stället för att skänka "pengar i muggen", som Valfridsson uttrycker det. Han grundar förslaget på att organisationerna jobbar mer långsiktigt och dessutom gör insatser på plats i Rumänien och Bulgarien där många av EU-migranterna kommer ifrån. Men Dan Kihlström, pastor i Pingstkyrkan i Karlstad håller inte med samordnaren.

– Jag är inte lika hård när det gäller muggarna som utredaren är. Jag tycker att jag som privatperson måste få bestämma själv var jag lägger mina pengar, det skall inte staten lägga sig i, säger Dan Kihlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".