Jan Lindberg. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Jan Lindberg, banchef på Karlstad Golfklubb, menar att folk som går omkring på golfbanorna under vintertid är ett problem. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Gångare trotsar förbudsskyltar - golfbanor tar stryk

4:47 min

Folk som går eller åker skidor på golfbanor under vintern är ett problem. Gräset blir förstört och det behöver lång återhämtningstid.

– På hösten när den första frosten kommer så vill ju alla ut och spela golf och då tar gräset skada i frosten, gräset bryts av och det är ett jättebekymmer.

Men även nu under vintern så är det ett problem, berättar Jan Lindberg.

– Igår så kom det blötsnö som ligger här nu, men förhoppningsvis så försvinner den idag. Det är bättre att det kommer snö och sen blir kallt, för då är det en luftig och fin torr snö, då är det inga bekymmer för då blir det ingen is av den. Snön som kom nu skapar is och det blir ett bekymmer för oss, säger Jan Lindberg.

På Karlstad Golfklubb så erbjuder man skidspår under vintern men det händer att folk gör sina egna spår och det påverkar gräset.

– Det blir en sämre bana när vi kommer igång på våren. Då ser vi skadorna och det tar lång tid att läka en sådan här skada. Framåt midsommar har den läkt. Alla golfbanor har samma problem och vi försöker gemensamt jobba mot att försöka folk att förstå, berättar Jan Lindberg banchef på Karlstad Golfklubb.

Det viktigaste att tänka på är alltså gå eller åka skidor i ytterkanterna på fairway, inte går nära greenområdena och på tee.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista