Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Landstingets resultat sämre än väntat

Landstinget i Värmland gick 143 miljoner kronor back under förra året. Det är sex miljoner sämre än vad som förutspåddes i den senaste prognosen. Det visar det preliminära ekonomiska resultatet för 2015.

I ett pressmeddelande skriver landstinget att underskottet för delen som rör själva hälso- och sjukvårdens verksamheter blev underskottet 27 miljoner kronor mindre än vad som förutspåddes i den senaste delårsrapporten. Stop PageIntro Start PageBody

Trots att det totala underskottet har ökat med ytterligare sex miljoner väljer landstingsledningen att lyfta fram det positiva.

– Omställningsarbetet har börjat ge resultat. Vi fick till en inbromsning i kostnaderna under andra halvåret genom att vidta en rad åtgärder, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Fredrik Larsson fortsätter:

– Åtgärderna för att uppnå en ekonomi i balans under 2016 intensifieras. Parallellt förändrar vi vården inför framtiden för att höja kvaliteten och få en långsiktigt hållbar ekonomi.

Landstingsledningen flaggar också för en omställning för att möta nya behov som uppstår i och med att länets befolkning blir allt äldre.

– Vi kommer ställa om för att kunna fortsätta att bedriva en jämlik och patientsäker vård. Det betyder att vi har utmaningar framför oss, men samtidigt skapar bland annat digitaliseringen möjligheter till helt nya arbetssätt och effektiviseringar. Genom att tänka nytt kommer vi fortsätta att ge värmlänningarna bästa möjliga vård, säger Gunilla Andersson, landstingsdirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista