Skylt Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Beril Ericson/TT

Bönder rasar över Arlas gödslande med pengar

1:21 min

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar ikväll hur chefer och tjänstemän på mejerijätten Arla lagt pengar på flott representation, privata inköp och golfrundor.

– Vi som mjölkproducenter tror jag har ett starkt förtroende hos konsumenten, men då svärtar tjänstemännen på Arla ner varumärket. Det är rent ut sagt bedrövligt, säger Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder.

Bankett på Grand Hotel, dyra gåvor och taxiresor trots att leasingbilar fanns. SVT:s Uppdrag granskning har grävt fram fler uppgifter om Arlas gödslande med pengar, trots en mjölkbransch i kris. Enligt Arla är dock den "osunda kostnadskulturen" åtgärdad.

Uppdrag granskning har tagit del av interna dokument vid Arla från 2014. Enligt posterna har personer vid företaget bland annat haft representation på flotta innekrogar, och gett bort guldklockor och presentkort för över en halv miljon kronor.

Det är inte de stora pengarna som avgör. Det är respektlösheten mot oss som ägare"

Samtidigt som programmet började undersöka Arlas sätt att hantera pengar gick vd:n Henri de Sauvage ut i en debattartikel i Dagens Industri och medgav att pengar hade använts på ett oansvarigt sätt.

Han skrev bland annat: "Alla kan naturligtvis göra fel. Jag också. Det enda rätta är att se till att det inte händer igen".

Enligt Uppdrag Granskning har dock vd:n tagit med sin fru på en jobbresa till Paris och låtit Arla betala hennes flygbiljett. Han har senare bett Arla dra av kostnaden på sin egen lön.

Arla medger att det har spenderats pengar på fel saker. Men det Uppdrag granskning tar upp är sådant man själva redan upptäckt och åtgärdat, säger Daniel Emilson, pressekreterare på Arla.

– Vi har gjort en kostnadsutredning 2014, vi har hittat saker som går att spara pengar på, där vi kan bli mer effektiva och vi har inom en begränsad del av verksamheten hittat en osund kostnadskultur. Med start februari 2015 har vi börjat införa en rad åtgärder som hittills sänkt kostnaderna med tio miljoner kronor, säger han till TT.

Mjölkbonden Stefan Gård från Säffle är mycket kritisk över hur Arla agerat. Och utgår från att det kommer att hända saker.

Ska konsumenterna få tillbaka förtroendet för tjänstemännen på Arla måste det få någon form av repressalier för den som varit i syltburken"

Hur har detta kunnat hända?

– De har väl levt i en skyddad verkstad och ingen har ifrågasatt någonting, säger Stefan Gård till P4 Värmland.

Uppdrag granskning sänds i kväll (3/2) i SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista