Fastighetsägarnas tillförordnade VD Rudolf Antoni. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
Fastighetsägarnas tillförordnade VD Rudolf Antoni. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland

Bostadskrisen: Fastighetsägarna vill ha större rörlighet

1:02 min

Det är den låga rörligheten på bostadsmarknaden som gör att det är brist på hyresrätter. Det säger Rudolf Antoni, tillförordnad VD för Fastighetsägarna. 

Låg rörlighet betyder att folk helt enkelt inte flyttar. 

– I dag har vi en bostadsmarknad det där är brist på bostäder. Har du väl fått ett förstahandskontrakt så är du väldigt obenägen att släppa det. Det finns också utrymme för en svart marknad, säger Rudolf Antoni, tillförordnad VD för branschorganisationen Fastighetsägarna och fortsätter: 

– Det här gör att bostadsmarknaden står och stampar. 

Rudolf Antoni vill se reformer för att få igång rörligheten på bostadsmarknaden. 

– Vi vill se mer av marknad i hur hyran sätts i det här landet. Vi måste se över skattetrycket på hyresrätter och den så kallade flyttskatten, som gör det till en ganska dålig affär för många människor att sälja sin bostad. 

Hyresgästföreningen i Värmland vill se en annan lösning på bostadsbristen. 

– Vi vill att staten ska vara med och ge lite bidrag för att starta upp byggen och få igång byggnationen, säger Henrik Woxlin och fortsätter: 

– Rättvisa skatteregler beroende på bostadsform. I dag är ju äganderätter, villor- och bostadsrätter, gynnade skattemässigt, det är därför det byggs fler av dem. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista