Selma Lagerlöf talar i radio. Mikrofonerna var ståtligare förr.Foto: TT
Selma lagerlöf var bland annat författare, politiker, lantbrukare - och en hejare på att skriva kärleksbrev. Foto: Foto: TT

Selmas triangeldrama och heta kärleksbrev

4:42 min

Sjätte avsnittet av Världens bästa historiska radioprogram handlar om relationen mellan Selma Lagerlöf och Valborg Olander. Deras historia innehåller både heta kärleksbrev och svartsjukedrama.

Valborg Olander föddes 1861 och var lärare, politiker och rösträttsaktivist från Uddeholm. Det var när Valborg bodde i Falun som hon träffade Selma.

– Valborg var extremt viktig för Selma och det är viktigt att prata om henne då hon ofta glöms bort när man pratar om Selmas bekantskapskrets, berättar Förmiddagsradions historiske ciceron Nils Ahlqvist.

En person som dock ofta nämns i sammanhanget är Sophie Elkan. Enligt diverse korrespondens kvinnorna emellan märks att Sophie gillar den uppmärksamhet hon får av Selma.

– Men hon gav Selma kalla handen när det gällde det sista steget i deras relation. I ett brev skriver Sophie: "Du får vara så kär du vill, men hands off!", berättar Nils Ahlqvist.

Istället var det med Valborg som Selma fick uppleva ömsesidiga känslor, något som gjorde Sophie svartsjuk när hon fick konkurrens om den framgångsrika författarens uppmärksamhet.

Men att leva som homo- eller bisexuell var inget man skyltade med på den tiden då samkönade relationer ansågs vara ett grovt brott ända fram tills 1944 och som en psykisk defekt fram tills 1979.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista