Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Christina Widén, ekonomichef för barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
2 av 2
Christina Widén, ekonomichef för barn- och utbildningsförvaltningen i Karlstads kommun. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland

Förvaltningsrätten avgör om Karlstads kommun har gett fel bidrag

1:15 min

Förvaltningsrätten kommer att avgöra om Karlstads kommun har gett fel bidrag till de fristående förskolorna i Karlstad.

– Jag förstår inte varför kommunerna inte tycker att barn på fria förskolor är lika mycket värda som barn på kommunala förskolor. För det är ju det man säger när man inte vill betala ut lika mycket peng per barn till de fristående förskolorna som till de kommunala, säger Mimmi von Troil, VD för intresseorganisationen FSO Fria förskolor.

Konflikten gäller huruvida Karlstads kommun har betalat ut fel bidrag till de fristående, alltså privata, förskolorna i kommunen.

I början av 2000-talet införde kommunen maxtaxa på förskolor och för det får kommunen ett statsbidrag för att kompensera intäktsminskningen, och det är det här statsbidraget som de fria förskolorna säger sig inte ha fått ta del av, trots att maxtaxan gäller även hos dem.

Christina Widén, ekonomichef för barn- och ungdomsförvaltningen, säger att kommunfullmäktige i början av 2000-talet beslutade om att lägga statsbidraget i en budgetram till barn- och ungdomsförvaltningen. 

– Och därför så ligger det här bidraget i bidragsbeloppet till våra fristående- och kommunala förskolor, och har gjort så sedan 2001. Så det ligger alltså i grundbeloppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista