Tomas Rhodin Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio
Tomas Rhodin ska lotsa Färjestads backar rätt resten av säsongen Foto: Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio

Rhodin ska lotsa backarna rätt i Färjestad

3:56 min

Förre Färjestadsbacken Tomas Rhodin med dryga 600 matcher i klubben och med fyra SM-guld i bagaget blir ny assisterande coach resten av säsongen. Oerhört spännande säger Rhodin själv.

Färjestad förstärker i ledarstaben kring A-laget resten av säsongen. Idag presenterades gamle Färjestadsprofilen Tomas Rhodin som ny assisterande tränare med ansvar för coachningen av backarna.

Claes Eriksson kliver ur båset och tar hand om spelarnas fysik och välbefinnande medan Tomas Rhodin som tränat ungdomslag i Färjestad tidigare nu alltså gör sitt första seniorjobb, något han inte kunde tacka nej till.

–Här får jag en jättechans att se hur det går till på den här nivån och försöka bidra med det jag kan. Men sedan har jag jobbet kvar på Löfbergs som säljare, för det är inte lätt att skaka fram någon ersättare för bara tre månader som det här kontraktet sträcker sig. Men som sagt, det ska bli jättespännande.

Kontraktet som sagt sträcker sig säsongen ut, är det en provanställning eller vad handlar det om?

–Det sträcker sig över den här säsongen och jag kommer att gå tillbaka till mitt jobb men det är klart, ledarrollen och så den har jag ju haft som spelare och som jag tycker är väldigt skoj. Vi får väl se vad som händer i framtiden men just nu är det bara fokus på de närmaste månaderna med Färjestad och hoppas att säsongen blir så lång som möjligt.

Är det så med ditt intåg att det är en maxning på ledarsidan som görs?

–Jag kommer ju utifrån men det känns ju som att det kommer in en ny röst i omklädningsrummet och i ledarstaben vilket jag tror kan vara bra. Det blir lite ny energi i gruppen och jag ska försöka vara så positiv och pusha på dom så mycket det bara går och få dom att lyfta lite till. Kan jag bara få dom att lyfta några procent till så blir det stort i slutändan.

Det ska bli spännande, det blir en rolig start nu med match torsdag mot Luleå och på lördag borta mot Växjö där jag inte kommer att blanda mig i överhuvudtaget. Jag kommer att stå lite vid sidan av i båset för att iaktta och lära och sedan mer från och med måndag under landslagsuppehållet. Vi ska inte rota runt för mycket nu, dom spelar väldigt bra, har fyra raka segrar. Så vi tar det lugnt och bygger vidare på måndag istället.

Och skillnaden idag jämfört med när han slutade 2009 i Färjestad är stor.

–Det är ju en helt annan hockey, det går betydligt snabbare. Som back har du inte tid alls på samma sätt som vi hade. Hockeyn har utvecklats något enormt. I slutet av min karriär var det målvakterna som tog stora kliv. Efter det har istället hockeyn utvecklats något enormt. En rakare och snabbare hockey så visst är det skillnad.

Det återstår tolv omgångar och ett slutspel. Vad blir effekten av att Tomas Rhodin kommer in i Färjestad?

–Det har jag egentligen inte funderat på. Men jag sa till grabbarna i omklädningsrummet när jag presenterade mig att anledningen att jag tackade ja till jobbet är att för det första är en fantastisk resa som återstår med just tolv omgångar och ett slutspel och allt ska avgöras på en ganska kort tid och för det andra så tror jag vi har en grym chans. De andra lagen tippade Färjestad i topp inför ligastarten och det finns ingen anledning att tro något annat. Det finns en otroligt stor potential i gruppen och dessutom har vi två fantastiskt bra målvakter. De ska bli otroligt spännande men just nu har ju fullt upp att lära känna grabbarna.

Känns som ett fantastiskt bra läge att kliva in nu med några omgångar kvar av grundserien och sedan ett slutspel?

–Det känns så. Det är kanske så man ska göra. En del spelare kommer ju in ibland precis lagom till att det dra ihop sig. Man kanske kan vara någon som flyttar runt så där.

Välkommen tillbaka Tomas Rhodin!

–Tackar


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista