Stefan Gård. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Stefan Gård, Säffle, ordförande Sveriges Mjölkbönder Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Stefan Gård: "Ansvariga på Arla ska bort"

Stefan Gård: "Nån ska bort"
1:59 min

SVT:s Uppdrag Granskning har visat att Arla slösat pengar på flott representation och privata inköp under pågående mjölkkris. Vad som inte lyftes fram i gårdagens program var att bolaget dessutom betalade ut bonusar på 115 miljoner kronor under 2015. Stefan Gård i Säffle, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, kräver nu att de ansvariga "ska bort".

Stefan Gård är ordförande för Sveriges Mjölkbönder. Redan igår beskrev han för P4 Värmland hur besviken han var och menade att Arla:s ledning agerat respektlöst. Stefan Gård anser att tjänstemännen svärtat ner varumärket Arla.

Det som inte framkom i Uppdrag Granskning program på onsdagskvällen var att det också funnits ett, för tjänstemännen, mycket lukrativt bonussystem.

– När vi har det så tufft har de tagit ut 115 miljoner kronor i bonusar under 2015. Det tillsammans med det övriga gör ju att man tappar förtroende för tjänstemannakåren.

Hur vet du det?

– Ja, det är ju offentlig handling. Det står i deras bokslut.

Redan i december skrev Svenska Dagbladet om den bonus för 2014 som betalats ut till cirka 1 000 chefer i Arlas organisation.

Stefan Gård anser att allt som nu framkommit, och det faktum att bonusutbetalningarna inte stoppades under 2015 års kris, visar att Arla saknar en nödvändig fingertoppskänsla. Han anser att det den eller de personer som är ansvariga bör detta "ska bort", som Stefan Gård uttrycker det. 

– I och med att vårt läge varit så tufft borde någon ha känt att man borde backa hem på dessa bonusar, säger Stefan Gård.

Arla hävdar ju att det som Uppdrag Granskning tagit upp redan har åtgärdats. Kan det inte vara så?

– Så kan man ju tolka det. Men frågan är om det hänt så mycket om inte Uppdrag Granskning tagit upp detta, säger Stefan Gård till P4 Värmland.

Du är ju själv Arlabonde. Kommer du att vara kvar i företaget efter det här?

– Ja, det är ju så att vi inte har något val egentligen. Vi ligger i en zon där det är svårt att komma med i något annat, säger han.

Det var i gårdagens Uppdrag Granskning som man kunde visa att personer vid företaget bland annat haft representation på flotta innekrogar, och gett bort guldklockor och presentkort för över en halv miljon kronor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".