Skärdumpar av Instagraminlägg och en facebooksida.
Det var det här inlägget som spårade ur och tvingat Bregårdsskolans ledning att agera. Foto: Skärmdumpar - Montage (Sveriges Radio)

Sexskämt på Internet urartade på Karlskogaskola

0:58 min

Ett Instagraminlägg har de senaste dagarna lett till stora diskussioner på Bregårdsskolan i Karlskoga. Inlägget fylldes med sexuella anspelningar där både elever och lärare pekades ut på ett sätt som många upplevt som mycket kränkande.

Det som först började som en skämtsam dialog i en mindre grupp urartade lavinartat och ledde fram till över 2000 gillamarkeringar och nästa 5000 kommentarer.

Skolledningen uppmäksammade det hela i ett inlägg på skolans Facebooksida.

Vi vill verkligen uppmana er föräldrar att gå in och titta på inläggen och prata med era barn om konsekvenser av sådana här inlägg och kommentarer. Vänd er till skolan om ert barn signalerar att han eller hon känner sig kränkt"

Rektor Irene Särnholm berättar att frågan nu diskuterats mycket i klasserna.

– Men vi klarar ju inte allt det här själva utan vi vill ju också natuyrligtvis informera föräldrarna om vad det är som händer. Vi behöver deras hjälp och att de också går ut och tittar på de här inläggen som eleverna gör.

Känner du att ni som skola kan göra något?

– Ja, jag tycker vi har gjort jättemycket redan nu med diskussionerna som är i klasserna. De återkopplingar jag får är att eleverna är alldeles chockade över vad de har gjort, säger Irene Särnholm till P4 Värmland.

Enligt Irene Särnholm blir det också en "jämställdhetsmässig aha-upplevelse" för eleverna när de inser att de som utsatts framför allt är tjejer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista