balar med ihoppressade plastkassar och ett enormt plastberg
I Sverige används uppskattningsvis 1,3 miljarder plastkassar per år. Bara 38 procent av alla plastförpackningar, inklusive plastkassar, återvinns. Foto: Mona Hambreus/Sveriges Radio

Lundins vill satsa på förnyelsebart

Lars Lundin: Inget problem med nedskräpning i Norden
1:18 min

Det kan komma att bli dyrare med plastkassar. EU vill sänka förbrukningen av plastkassar, eftersom nedskräpning är ett stort problem inom unionen. Bärkasseföretaget Lundins vill istället satsa på förnyelsebara plastkassar.

Lars Lundin, VD för bärkasseföretaget Lundins i Jössefors i Arvika kommun, tycker inte om Eu:s förslag. Han säger att Sverige inte har något större problem med nedskräpning. 

– I norden vill jag påstå så har vi inget nedskräpningsproblem, och de allra flesta kassarna, åtminstone de som vi får på dagligvarubutiken, är att betrakta såsom tunn enligt EU:s definition. 

Men Lars Lundin ser ett annat miljöproblem, och det är koldioxidutsläppet som sker vid förbränningen av plastkassarna. Lundins är med i ett projekt för att minska koldioxidutsläppen genom att tillverka plast av svensk skog.

– Vi är med i ett projekt där vi bland annat tittar på att göra etanol från skogsråvara, och framförallt från det överskott som blir i samband med skogsproduktionen, och då blir det förnyelsebar polyten, säger Lars Lundin och fortsätter:

– Det bildas koldioxid i förbränningen av den också, men då ingår ju det i det naturliga kretsloppet och påverkar således inte växthusgaserna. Så det är ett projekt som är mycket intressant.  

Och om allt går som det är tänkt kan Värmlänningarna inom fem, sex år hitta plastkassar tillverkade på förnyelsebar polyten från Lundins i sina matbutiker. Problemet är att oljan just nu är så billig.

– Strax innan finanskrisen då oljan kostade 160-170 dollar per fat, då var det här kostnadsneutralt i stort sett. I dag kostar oljan under 30 dollar, så det är klart att den produkten blir i relation till dagens produktpris väsentligt mycket högre. Men det är klart att det också är bättre för miljön, säger Lars Lundin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".