Kvinna körs in med sin rullstol i en färdtjänstbil.
Mellan 60 och 70 färdtjänstchaufförer sägs enligt facket upp när Värmlandstrafik byter entreprenör från lokala småföretag till en stor nationell aktör, Keolis. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix.

Dåliga chaufförslöner får facket att rasa

5:17 min

I sommar tar Keolis över Värmlandstrafiks färdtjänst- och sjuktransporter. Keolis söker nu inte mindre än 150 chaufförer. Transportarbetarförbundet varnar för de dåliga lönevillkor som erbjuds.

– De villkor som Keolis erbjudit är ren och skär lönedumpning inom branschen. Keolis erbjudande är under gällande avtal, säger Örjan Jacobsson, ombudsman på Transportarbetareförbundet.

Keolis är ett nationellt transportföretag och Kent Thunberg är ansvarig för uppstarten av servicetrafiken i Värmland. Han menar att man visst följer kollektivavtalet.

– Lönedumpning tycker jag inte att det är. Vi betalar ju löner som är över de löner som taxiavtalet tillåter, säger han.

Kent Thunberg menar att på grund man tillämpar timlöner så kan han inte svara på vad månadslönen blir för Keolis chaufförer - inte förrän den 10 februari när företaget ska träffa arbetssökande.

Efter Värmlandstrafiks upphandling av ny entreprenör så räknar facket med att de lokala transportföretagen säger upp runt 60-70 taxichaufförer. Det största företaget är Rudskoga Taxi.

Transportarbetarförbundet höll informationsmöte i Karlstad i onsdags kväll och tidigare i veckan var det möte i Hagfors. Enligt deras uppgifter skiljer det 3 000 till 7 000 kronor på de löner taxichaufförerna i Värmland har idag jämfört med de löner som Keolis erbjuder.

Värmlandstrafiks upphandlingar med Keolis är överklagade så under tiden har Keolis fått en direktupphandling som gäller i ett år från i sommar räknat. Enligt Värmlandstrafiks VD Lars Bull följer Keolis kollektivavtalet.

- Jag är inte det minsta orolig för vilka principer Keolis kommer tillämpa. Jag har inte sett några som helst belägg för att det skulle förekomma några löneskillnader. 

Den fackliga kritiken gäller inte busschaufförerna och stadstrafiken i Karlstad. Keoli kommer att ta över stadsbusstrafiken 1 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista