Anna Ring och Per-Åke Nykvist gårdsfols gård. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
1 av 2
Lugnet före stormen råder på Gårdsfolks gård i Rådom innan produktionen av gårdsmjölken börjar levereras till ICA Toria av Anna Ring och Per-Åke Nykvist. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Gårdsfolksmjölk. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 2
Bondfolksmjölken och grädden levereras i plastflaskor Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Rivstart för mikromejeri i Rådom

Per-Åke Nykvist: "Det börjar bli nervöst"
1:02 min

På torsdag börjar försäljningen av gårdsmjölk på ICA Toria i Torsby. Mjölken kommer från från Bondfolks gård i Rådom.

På Bondfolks gård i Rådom utanför Torsby har Per-Åke Nykvist och Anna Ring 100 mjölkkor. Under hösten har de dessutom byggt ett gårdsmejeri och i slutet av januari kommer Torsby Gårdsmjölk att lanseras på Ica Toria i Torsby.

Från början var det tänkt att beställningarna skulle ligga på 200 liter om dagen, men den har nu sjufaldigats.

– Ja, det handlar om 1 400 liter den första dagen, sen är det beställningar på 1 000 liter om dagen resten av veckan, säger Anna Ring till P4 Värmland.

Den mjölk som Per-Åke och Anna levererar kommer att vara pastöriserad men inte homogeniserad. Mjölken bör alltså skakas innan den dricks.

– Det verkar som vi har fått en rivstart och vi måste nog ta in lite hjälp för att kunna leverera, säger Per-Åke Nykvist.

Nyheterna P4 Värmland
p4varmland@sverigesradioGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".