Märta framför en dato. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 2
Märta på äldreboendet Gunnebo i Gunnarskog är först i Sverige med att koppla upp sig mot logopeden i Karlstad, via Skype. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Märta på äldreboendet Gunnebo i Gunnarskog. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
2 av 2
Märta framför sin dator på äldreboendet i Gunnarskog. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Vård på distans med ny teknik

"Att kunna sitta i Gunnarskog och bara koppla upp sig, det är fantastiskt"
1:01 min

Ny teknik gör att de boende på äldreboendet Gunnebo i Gunnarskog kan slippa resan på 18 mil till och från sjukhuset i Karlstad för vissa vårdbesök. Idag var det premiär, när Märta som bor på äldreboendet, mötte sin logoped via Skype.

Med en projektor och dator i matsalen kopplas Märta upp mot logopeden Helena Westlund i Karlstad. Hon har fått material skickat till sig, och nu ska de jobba med det tillsammans, via Skype.

Idén föddes av en anhörig, när personalen använde tekniken för att få utbildning på distans.

– Den stora vinningen är att brukaren inte behöver åka 18 mil för att få den här träningen, vilket hon kanske inte heller skulle orka. Att kunna sitta här i Gunnarskog och bara koppla upp sig, det är fantastiskt, säger enhetschefen Monica Nilsson.

Hon tror dock inte att den nya tekniken helt och hållet kommer att ersätta det personliga mötet.

– Men vi testar det här nu och tycker att det är jättespännande, säger Monica Nilsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".