Skyltdockor visar barnkläder. Flickan ser undergiven ut, pojkarna ser aktiva och beskyddande ut med benen brett isär.
Passiv flicka och aktiva pojkar. Kapp Ahls skyltning för barn bidrar till unkna värderingar, menar kritiker. Foto: Seppo Toivanen

Kapp Ahls könsstereotypa skyltning upprör

4:12 min

Klädkedjan Kapp Ahls skyltning av barnkläder har väckt irritation på sociala medier. En av dem som reagerat på de könsstereotypa skyltdockorna är Region Värmlands genusutvecklare Marianne Nilsson.

- Tjejen porträtteras som väldigt passiv med händerna på ryggen och benen ihop, med en kille på varsin sida som ser ut att vakta henne med benen brett isär, det man brukar kallar för manspread, förklarar Marianne Nilsson.

Det var hennes pojkvän som först reagerade och fotograferade skyltningen. Bilden har sen spridits över sociala medier, bland annat av Tomas Gunnarsson som gjort sig känd som genusfotografen. Många har tyckt till och kallat skyltningen gammalmodig:

- Den bidrar till förväntningar på hur pojkar och flickor ska vara, att tjejer ska vara tysta och stilla och stå i bakgrunden, medans killar får vara aktiva och ta plats, säger Marianne Nilsson, genusutvecklare på Region Värmland.

Enligt Charlotte Högberg, informationsansvarig på Kappahl, ser skyltningen likadan ut i kedjans alla 378 butiker i fyra länder, och det är bara i Karlstad någon reagerat. Skyltningen tas nu ner efter två veckor, men inte på grund av kritiken.
- Vi tycker att det är ett jättefint fönster utifrån hur kläderna visas, men  efter den feedback vi har fått så tänker vi att nästa gång ska vi tänka ett steg längre. Alla människors lika värde och genusperspektivet är jätteviktigt för oss, säger Charlotte Högberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista