Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har tryckt upp egna klistermärken mot Karlstads kommuns öppenhetskampanj
En av aktionerna som den nya aktivistgruppen i Värmland, för Svenska motståndsrörelsen, var att spärra av kommunhuset och trycka upp egna klistermärken mot Karlstads kommuns öppenhetskampanj. Foto: Foto: Privat

Nazistisk aktivistgrupp gör nystart

4:42 min

En aktivistgrupp för Nordiska motståndsrörelsen har de senaste månaderna utfört en rad aktioner och värvningsförsök i Värmland. Detta enligt stiftelsen Expo.

- Under slutet av 2015 och början av detta år ser vi att en aktivistgrupp tagit form i Värmland. Och i den uppmärksammande händelsen i Stockholm vid Medborgarplatsen där Svenska motståndsrörelsen hamnade i konfrontation med polisen var en av de nya aktivisterna från Värmland med, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo. 

Den unge aktivisten, som bor i Karlstadsområdet, har enligt Expo en bakgrund i Sverigedemokratisk ungdom och som gruppledare i Svenskarnas parti.
Leman bedömer att det i dagsläget rör sig om en handfull aktivister med en större grupp sympatisörer bakom.

- Propagandaspridning är jätteviktig för aktivistgrupper men de har även kampsportsträning och deltar i aktiviteter utanför Värmland.

I Karlstad gjordes en avspärrning av kommunhuset vid jul och i januari delades flygblad ut utanför flera köpcentrum i Karlstadsområdet och affischer sattes upp på stan. Flygblad har även delats uti brevlådor i Filipstad.

Sverige är ju ett fritt land med fri åsiktsbildning - vad är problemet med att de bildar en aktivistgrupp?

- Att de är systemhotande och vill med antidemokratiska medel störta den svenska demokratin och har en grovt rasistisk ideologi och innebär en fara för de människor som inte skulle få finnas ett det samhälle de vill bygga.

Svenska motståndsrörelsen vill ha ett nazistiskt rike i Norden och har ambitioner om politiska mandat.

Det har på kort tid varit flera demonstrationer och aktioner i Stockholm däribland en regelrätt attack av högerextremister. Jonathan Leman ser ett samband.

- Svenska motståndsrörelsen uppmuntrar till den typen av attacker och hyllar sådant på sin hemsida.

Han menar att dessa händelser också illustrerar de här gruppernas förhållningssätt till politiskt våld.  

- Vi har dels Svenska motståndsrörelsen som organiserar högextrema nazister och dels de här mer lösliga strukturerna med olika högerextrema patruller som bildas som kallar sig för medborgarden och sätter skräck i områden. Det är något som vi ser som trend och som också uppmuntras av de olika sajterna och opinionsbildarna som finns i den här rasideologiska miljön.

Expo är en partipolitisk obunden stiftelse som sedan 20 år tillbaka granskar och kartlägger organiserad intolerans och högerextremism.

Vet du mer om den nya aktivistgruppen? Hör gärna av dig till P4 Värmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista