Arne Axelsson marknadsområdeschef Stora Enso. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Arne Axelsson marknadsområdeschef Stora Enso. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio Foto: Roy Malmborg.

Mildvädret ger bekymmer för skogsföretagen

1:22 min

Det milda vintervädret sätter redan käppar i hjulen för skogsbolagens virkestransporter. På Stora Enso krävs redan ett stort merarbete med planering.

Arne Axelsson, marknadsområdeschef på Stora Enso, är orolig för hur stora problemen ska bli.

– Januari var kall och sedan blev det ett kraftigt omslag och då påverkar det direkt. Det finns redan bilvägar som har stängts av, säger han.

Idag behöver avverkningarna planeras i detalj, berättar Arne Axelsson. Var maskinerna ska köras så det inte sjunker ner i våta marker. Till sin hjälp finns bra markkartor med markfuktighet utmärkt.

Det finns virkeslager utefter vägarna som räcker för att förse industrin med råvara i 2-4 veckor, men det gäller också att försöka på de platser där det går att få ut timret.

– Vi siktar på höglänt terräng, för vattnet rinner ju neråt. Men det är också viktigt med arbetstekniken. Vi lägger ut ris och trädtoppar som vi kör på för att få större bärighet för maskinerna, säger Arne Axelsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista