Sjukvård. Foto: David Westh/Sveriges Radio
En person skadades vid tumultet. Bilden är tagen vid ett annat sjukhus. Foto: David Westh/Sveriges Radio

Våldsam patient gick till attack - nu utbildas personalen

1:01 min

Efter en allvarlig incident på akuten i Arvika på nyårsafton förra året, kommer nu akutpersonalen att få utbildning av polisen.

Det var på eftermiddagen på nyårsafton förra året, som en våldsam patient slog sönder inredning och kastade saker omkring sig på akuten på Arvika sjukhus. Efter att händelsen har utretts så kommer personalen på akuten att få utbildning av polisen i hur man bör agera om en liknande situation skulle förekomma.

Enligt polisanmälan som P4 Värmland tagit del av, ska patienten förutom att slagit sönder saker, också ha kastat en sparkcykel in ett utrymme där det fanns sjukhuspersonal. Patienten ska också ha sprungit efter personal som försökte stänga in sig ett rum. I samband med tumultet blev en i personalen skadad i armen, när den våldsamme patienten knuffade upp en dörr, som personen försökte hålla emot. Den våldsamme personen greps senare av polis och kördes till psykakuten i Karlstad.

Efter den här händelsen har en intern utredning kommit fram till att personalen har agerat på rätt sätt och följt gällande regler. Men man kommer ändå att ta hjälp av polisen när det gäller det fortsatta säkerhetsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista