Tobias Kjellberg. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Tobias Kjellberg, landstingets hälso- och sjukvårdschef. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Vårdpersonal hade 100 000 timmars övertid

1:18 min

Landstingets sjukvårdspersonal arbetade mer än 100 000 timmars övertid under förra årets första nio månader. Det motsvarar ungefär 48 heltidstjänster, detta samtidigt som landstinget ska skära ner med 221 tjänster.

Siffrorna, som presenteras i Värmlands Folkblad idag, har tagits fram av Vårdförbundet, och där ingår inte läkarnas övertid.

Hälso- och sjuvårdschefen Tobias Kjellberg bekräftar siffrorna för P4 Värmland.

– Vi använder oss av mycket övertid. Vad gäller övertalighet har vi ju inte sagt att vi har en övertalighet utifrån ett arbetsperspektiv, vi har nog med uppgifter åt de som jobbar i vården. Men vi har inte resurser för att bemanna alla, säger han.

Hur svårt är det att förhålla sig till den ekonomiska verkligheten, när personalen ändå behövs?

– Det är förstås svårt, det är ingen i ledningen som önskar en omställning, det är den ekonomiska verkligheten som kräver att vi är färre när vi löser uppdraget.

Det som krävs för att kunna vara färre är enligt Tobias Kjellberg förändrade arbetssätt.

– Vi behöver också hitta nya former för värmlänningen att komma åt vården och utveckla e-hälsodelen, så att man inte alltid måste ta telefonkontakt eller personlig kontakt. Många av kontakterna är ju av administrativ karaktär, som förlängning av recept eller ombokning av tid, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista