Linda Sundman. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Linda Sundman med sina katter Safir och Busan och hunden Yatzy. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Annonsen räddade katternas liv

5:44 min

I december lade Linda Sundman ut annonser på Blocket och Facebook. I annonserna sökte hon människor som var villiga att ta emot en katt eller två till sina hem. Och det var bråttom. Innan den första februari så behövde 25 katter ha ett nytt hem.

Anledningen till annonsen var att länsstyrelsens djurskydd hade fått in en anmälan om att ägaren hade för många katter. Ägaren vill vara anonym men Linda, som är anhörig, har gått med på att berätta hur en sådan här situation kan uppstå.

– Det har varit otroligt jobbigt. Väldigt slitsamt för ägaren så klart. Ägaren har gjort vad hon har kunnat för att de ska ha det så bra så möjligt. Med mat och kärlek och tillsyn. Men samtidigt har det varit en frustration från ägaren, hur ska det här lösa sig? De är ju hennes husdjur men hon förstod ju till slut att det inte skulle gå, berättar Linda Sundman.

Redan 2014 så anmäldes ägaren som är anhörig till Linda första gången till länsstyrelsens djurskydd. Människor i närheten menade att det var många katter runt huset och djurskyddet kom sedan på besök. Linda minns det som om det var mellan 10-13 katter i huset. Då lyckades ägaren hantera situationen genom att ge bort många katter och fick ner antalet. Men sen så kom det in en ny anmälan 2015 och nu var antalet katter uppe i 30 stycken.

När det blir många katter så bildar också katterna olika grupperingar och hierarkier efter rangordning. Det blir mobbning, den svagaste åker illa ut. Både Linda och ägaren till katterna har fått gått in och stoppa bråk mellan katterna.

Anledningen till att det har blivit så många katter är för att ägaren inte har kastrerat katterna, blir då fem honkatter dräktiga samtidigt och i sin tur föder kullar med upp till fem kattungar i varje kull, då eskalerar det snabbt. Men Linda menar inte att det har handlat om vanvård.

– Det är en situation som gått över styr med alldeles för många katter. Ägaren har knappt kunnat äta själv eftersom att katterna har behövt mat. Ägaren är en äldre person som också har hjärtsvikt. Hon är inte bilburen och att bära på kattmat bland annat har varit tungt. Hon har fått hjälp från vänner men det har varit jobbigt. Ägaren tycker idag att det är skönt att det börjar lösa sig men det har varit väldigt känslosamt för henne. Det är ju ändå hennes husdjur, att lämna bort älsklingskatterna har varit svårt. Men hon förstår ju själv att det inte är en hållbar situation. Med tanke på hennes hälsa, ekonomiskt och för djurens skull, säger Linda.

Sedan Linda la ut annonserna så har hon varje dag under en och en halv månad fått minst tio sms, mejl eller telefonsamtal. 19 av 25 katter har fått en ny ägare. Hon har en anteckningsbok där hon har skrivit upp allt. Det har inte bara handlat om att slumpa ut katterna, hon har intervjuat alla ordentligt för att se till att det blir nya bra hem som katterna kommer till. Hon har också haft kontakt med de nya ägarna efteråt.

– Man blir otroligt varm i hjärtat, jag blir nästan tårögd över hur goda människor det finns, säger Linda.

Två gånger har ägaren blivit anmäld till länsstyrelsen djurskydd, men Linda vet att det inte kommer att hända igen.

– Fem katter kommer att vara kvar och inom snar framtid kommer de att kastreras. Så att det inte händer igen, säger Linda Sundman.

Länsstyrelsen har gett uppskov till Linda för att hon ska lyckas ordna nya hem till katterna. Just nu är det 6 stycken katter som ännu inte har några nya hem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista