Lisa Engman. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Höjdhopparen Lisa Engman är en av flera uttagna värmlänningar i landslagstruppen till Nordenkampen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio

21-åriga Lisa Engman redo för Nordenkampen i friidrott

5:33 min

Två värmländska höjdhoppare har tagits ut i landslagstruppen till Nordenkampen i friidrott i Växjö på lördag. Det handlar om Götas Sofie Skoog, men också Hammaröbon Lisa Engman, med Kil som klubbadress.

21-åriga Lisa Engman har i vinter varit på uppgång igen, efter en jobbig tid med skadeproblem. Och hon är glad över beskedet att hon är med i landslagstruppen.

– Det är klart att det är alltid stort att bli uttagen till landslaget. Jättekul, att få tillbaka lite för det man gör. Landskamper är alltid lite speciellt, med lagkänslan som man inte har annars. Så det ska bli jätteroligt, säger Lisa Engman.

Det har sett bra ut i vinter för Lisa Engman. Hon hoppade 1,85 på en tävling för drygt två veckor sen, där hon blev tvåa efter Sofie Skoog.

Därmed är det också dubbelt värmländskt i topp på den svenska årsbästalistan i höjdhopp. Då ska man veta att Erika Kinsey, ett av de starkaste svenska namnen normalt sett, har haft sjukdomsproblem och därför inte har säsongsdebuterat än.

Framgångarna är välkomna för Lisa Engman. Hon slog igenom tidigt, för tre år sen satte hon som 18-åring det som fortfarande är hennes personbästa inomhus, 1,86. Senare det året, 2013, blev hon också uttagen i senior-Finnkampen.

Men sen stoppade karriären upp på grund av skadeproblem.

– Jag fick problem med knäet, efter vintern 2013 när jag hoppade 1,86. Det var en hel del rehab och lite hoppning då och då. Men till slut gjorde jag en operation, och sedan dess har det egentligen känts bra. Nu har jag fått vara hel och frisk och tränat på hela hösten.

Hur ser dina tankar och drömmar ut på lång sikt, med karriären?

– Till och börja med vill jag ta mitt pers, hoppa 1,87. Sen vill jag hoppa 1,90 till sommaren. Det är ju EM-kvalgränsen. Men det blir tufft att ta sig till EM, eftersom vi har Sofie och Erika Kinsey och Emma Green och Ebba Jungmark.

Men Lisa Engman tillägger att hennes tid kommer. Hon är betydligt yngre än de svenska konkurrenterna.

Till Nordenkampen nu på lördag, där Sverige tävlar mot Finland, Norge och ett dansk-isländskt lag, har fyra värmlänningar tagits ut. Utöver Lisa Engman och Sofie Skoog är det Götas Maja Rogemyr på 60 meter häck samt Irene Ekelund från Karlstad, med Malmö AI som klubbadress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista