Många katter
Maxantalet utan tillstånd i ett vanligt hem är nio katter. De här katterna bor på ett katthem Foto: Martin Meija/TT Bild

Djurskyddet: "Mata inte katter utan att först söka ägare"

3:37 min

Varje år får länsstyrelsen in ärenden med människor som har för många katter.
- Ofta har man börjat mata några katter och sen har det spårat ur, säger djurskyddshandläggare Karin Gullbring.

Den tillåtna gränsen för antalet katter utan särskilt tillstånd är nio. I december behandlade länsstyrelsen ett ärende där en kvinna visade sig ha 30 katter. Efter tillsyn bestämdes det att hon skulle få behålla fem.

- Det är lätt att tro att katter klarar sig själva. Men enligt lagstiftningen ska varje katt ha tillsyn minst två gånger per dag, och då är det grundläggande att veta hur många man har och att känna dem på individnivå, säger Karin Gullbring.

I fallet med de 30 katterna, där en anhörig nu lyckats hitta nya hem åt flertalet, handlar det inte om något medvetet djurplågeri. Och så är sällan fallet, berättar djurskyddshandläggare Karin Gullbring:

- Katter går dit maten är godast, och det gäller när en katt dyker upp att man eftersöker ägaren direkt så man inte matar till sig en katt som redan har ett hem. Man kan inte ta för givet att alla katter som kommer och vill ha mat är hemlösa.

Om katterna inte kastreras kan de snabbt bli fler:
- En hona kan under sin livstid få 120 ungar och sen är varje unge i sig fertil så det går väldigt fort att det kan spåra ur, säger Karin Gullbring.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista