Michael Wolf Swedbank avgående vd framför Swedbank skylt
Swedbanks vd Michael Wolf får sparken. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Wolf sparkas - får 20 miljoner i avgångsvederlag

0:52 min

Styrelsen i bankjätten Swedbank sparkar vd:n Michael Wolf. Han får en fallskärm värd nästan 20 miljoner kronor. Bankkunder vi träffat rasar över uppgörelsen.

I ett pressmeddelande skriver banken att styrelsen och Michael Wolf har träffat en överenskommelse om att Michael Wolf lämnar sin befattning som vd och koncernchef per dagens datum. Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt presentera en ny vd.

Michael Wolf kommer i enlighet med sitt avtal att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor.

Utanför Swedbanks kontor i centrala Karlstad träffade P4 Värmland kunden Britty Almström.

– Jag blir så förbaskad. Vi får inte en tiondels procent ens på våra insatta pengar. Därför tänker jag gå och ta ut dem nu, säger hon.

Vad är det som gör dig mest förbannad?

– Det är så lustigt. Det är massor med människor som sätter in pengar på banken och så tjänar de pengar på det. Sen delar de ut bonusar men vi får icke någonting för att vi lånar ut pengar, säger Britty Almström.

Alf Blåder är en annan av många upprörda bankkunder vi sprang på:

– Det är förjävligt. Det finns väl inte en människa som är värd så mycket pengar. Inte på långa vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista