Varditer Sanamyan. Konditor. Semlor. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Varditer Sanamyan driver ett konditori på Rud i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Varditer förbereder 1700 semlor

Varditer Sanamyan: "Jag har inte sovit på tre nätter"
4:02 min

I dag är det är en stor dag för alla semmelälskare. Fettisdagen är här och för konditorn Varditer Sanamyan på Rud i Karlstad är det hektiska tider. Hon har nämligen förberett 1 700 semlor.

– Jag har bakat hela natten. Jag började klockan sex igår kväll och har bakat tills nu. I går och i förrgår sålde jag 500 stycken, så jag har inte sovit på tre nätter, säger Varditer Sanamyan som driver Café och Konditori Astrid på Rud i Karlstad.

Hon är utbildad konditor i Armenien och kom till Sverige och Filipstad för sex år sedan, och det var i Filipstad som hon åt sin första semla.

– Den smakade bra. Jag hade aldrig smakat något liknande tidigare. Det var blandningen av mandelmassa och grädde som jag gillade, säger Varditer Sanamyan.

Men hur gör man den perfekta semlan? Varditer har segerreceptet.

– Brödet får varken jäsa för mycket eller för lite. Det måste vara en perfekt jäsning. Grädden skall innehålla mycket vaniljsocker och får ligga max 30 minuter i kylen innan den används. Men mandelmassan köper jag färdig, för jag skulle inte kunna hinna att göra egen, säger konditorn Varditer Sanamyan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".