Blond kvinna ler
Carolina Jernbro, forskare i folkhälsovetenskap vid karlstads universitet Foto: Hedvig Nilsson

Barnmisshandel upptäcks sällan

5:24 min

Ungefär 20 procent av alla barn i Sverige har någon gång blivit misshandlade. Men det är sällan som misshandeln upptäcks, enligt en ny avhandling i folkhälsovetenskap som lagts fram vid Karlstads universitet.

Barnaga är förbjudet i Sverige sedan 1979, men trots det visar Carolina Jernbros forskning att ett av fem barn någon gång har misshandlats, och att drygt fem procent har blivit allvarligt misshandlade.

Det som sätter allvarligast spår hos barnen är den psykiska misshandeln.

– Även om man har utsatts för fysisk misshandel också, så verkar den psykiska misshandeln sätta djupare spår, som märks tydligare längre fram i livet, säger Carolina Jernbro.

Hennes avhandling visar att misshandlade barn, oavsett vilket slags misshandel de har utsatts för, får sämre livskvalitet även som vuxna.

Många barn har dåligt förtroende för vuxna, men det har visat sig att elevhälsan spelar en viktig roll i att upptäcka att barn far illa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista