Esapekka Lappi framför sin bil på rallytesten vid Anttila.
1 av 3
Esapekka Lappi kommer senast från VM-rallyt i Monte Carlo där han kom på en andraplats i WRC2-klassen. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio
Emil Bergkvist vid sin bil på rallytesten i Anttila.
2 av 3
Emil Bergkvist samlade ihop pengar genom crowdfounding för att kunna ställa upp i Rally Sweden. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio
Craig Breen framför sin bil vid rallytesten i Anttila.
3 av 3
Irländaren Craig Breen ser fram emot att lära känna sin nya bil under Rally Sweden. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio
Rally Sweden 2016

Lappi, Bergkvist och Breen laddade i Anttila

4:49 min

Trots inställda klasser och strukna sträckor har teamens tester inför Rally Sweden fortgått som vanligt. Flera av de deltagande teamen genomförde sina tester i Anttila i norra Värmland och på plats fanns bland annat Esapekka Lappi, Craig Breen och Emil Bergkvist.


Finländaren Esapekka Lappi kör för Skoda i WRC2-klassen och kommer där att tampas med värmländske Pontus Tidemand. Lappi kommer till Värmland med en andraplats från Monte Carlo-rallyt i bagaget

– Jag är nöjd med insatsen i Monte Carlo, det gick bra för oss. Nu hoppas jag att rallyt här kommer att kunna genomföras trots vädret, annars är det vi gjort under de här dagarna helt bortkastat, säger han.  

Esapekka Lappi berättar att han hellre hade sett andra väderförhållanden under helgen.

– För mig består det bästa rallyvädret av -10 grader, en massa snö och strålande sol, säger han.

En annan förare som befann sig i Anttila var Emil Berkvist från Torsåker, regerande junioreuropamästaren i rally som tillsammans med kartläsare Joakim Sjöberg har bytt upp sig från förra årets tvåhjulsdrivna Opel till en fyrhjulsdriven Citroën i WRC2-klassen.

– Jag är spänd av förväntan, jag har inte kört något i bilen innan vi kom hit. Det känns bra att kunna starta på hemmaplan i svenska rallyt och målet är att köra sex till VM-tävlingar för samma team och i samma bil, berättar Emil Bergkvist.

Citroën-stallet hade sitt testområde några kilometer söder om Anttila. Där fanns stallets nya förare, irländaren Craig Breen som gjorde sina första tester i den bil han ska köra i rallyt. Liksom många andra var även han missnöjd med väderleken.

– Det är inte direkt perfekt, det är mycket regn och mycket vatten och lite snö och is. Men det är ändå en möjlighet för mig att köra den nya bilen. Den är helt fantastisk, till och med under de här förhållandena. Jag har en bra känsla för hur allting går, berättar Craig Breen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista