Per Larsson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
1 av 3
Per Larsson, naturbevakare på Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
En bild på en järv. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.
2 av 3
Den här järven fångades på bild den 29 december 2015. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.
Per Larsson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
3 av 3
Naturbevakaren Per Larsson bredvid kamerastationen. I bakgrunden ser man järvfällan. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Per jagar bilder på värmländska järvar

9:39 min

I början av februari fångade länsstyrelsen i Värmland en järv på film söder om Ekshärad. Och den järven är faktiskt den sydligaste järv som fångats på bild. Jenny Tibblin åkte till Branästoppen tillsammans med naturbevakaren Per Larsson för att spana in en bevakad järvfälla.

– Här är en så kallad kamerastation som jag har byggt där järven ska klättra upp på den här ställningen. Den ska försöka ta en köttbit som hänger en och en halv meter upp. Sedan har jag en kamera som kan ta bilder på järvens "underrede" så kan jag se om det är en hona eller en hane. Sedan får jag också bilder framifrån på järven där den har en täckning med vita fält och det är individuellt. Då kan jag se om det är en eller flera individer som besöker platsen, berättar Per Larsson.

Det finns inte så många järvar i länet. Det börjar bli fler på grund av att vargarna flyttar mer söderut och järven är en asätare som främst livnär sig på det som vargen fäller, äg eller rådjur. Fem stycken har Per Larsson bevisligen framställt via DNA men man jobbar på att försöka ta reda på om det har förekommit någon föryngring.

– På den här platsen har jag haft både hona och hane och på andra sidan älven har jag också haft en hona och en hane och det är säkert föryngring på gång men vi har inte lyckats säkerställa det än. Men det kan man göra på två olika sätt, antingen genom att samla in DNA eller att jag spårar och hittar en lya nu i mars. Då kan jag sätta upp kamera i lyöppningen och se när honan flyttar med ungarna, säger Per Larsson.

När vi kommer till bilen så kolla Per igenom minneskortet från kameran för att se om det har varit någon järv på platsen.

– Den 31:a januari klockan 21.19 så hade vi en järv på besök. Här kan man se täckningen på bröstet. Jomen, det här var en bra bild, berättar Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista