Handsprit, automatstation. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Sveriges Radio satsar på hygienstationer med handsprit Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
handspritsautomat där det står "Håll dig frisk med handsprit"
2 av 2
"Håll dig frisk med handsprit" lovar företaget EES Healthcare AB som levererar hygienstationerna till Sveriges Radio Foto: Hedvig Nilsson

Sveriges Radios hygienstationer med handsprit får kritik

9:08 min

Alltsedan svininfluensan 2009 är handspriten ett stående inslag på många arbetsplatser. Nu har Sveriges Radio satsat på särskilda hygienstationer med handsprit på alla 25 stationer och radiohuset i Stockholm.
Satsningen döms ut av bakteriologiprofessorn Agnes Wold som kallar det för kvacksalveri.

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har handsprit ingen effekt på de virus som orsakar magsjuka eller förkylningar.

– Det är helt orimligt att det skulle ha det, säger Agnes Wold och tillägger:

– Det finns inte en människa som blivit sjuk av hudbakterier, och det är inte alls bra att inte vara exponerad för bakterier. De sjukdomar som ökar i Sverige beror snarare på att vi byter bakterier för lite.

Hygienstationerna levereras av företaget EES Healthcare AB. I reklam för sin produkt skriver de att deras handsprit minskar smittspridning och håller oss friska. Vilket Agnes Wold alltså vänder sig emot:

– De försöker göra pengar på folks oro. Handsprit är till för sjukvården och det är inte för att personalen ska hålla sig frisk utan för att man inte ska överföra bakterier mellan patienter, säger hon.

Sveriges Radios personalenhet förklarar sitt beslut att satsa på hygienstationerna med att medarbetare har efterfrågat handsprit. En enkätundersökning som gjordes på Radiohuset i Stockholm visade att 60 procent av de tillfrågade ville ha tillgång till handsprit.

– Som licensbetalare vill jag inte vara med och betala och jag tror absolut inte att ni kommer bli friskare för att ni går till den där konstiga stationen, säger Agnes Wold.

EES Healthcare AB anmäldes 2014 till Reklamombudsmannen för vilseledande marknadsföring men friades - ett beslut som kritiserades hårt av smittskyddsläkaren Kjell-Olof Hedlund i Läkartidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista