Ingrid Kihlsten. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ingrid Kihlsten, hälsopedagog vid Karlstads universitet Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Många drogar för att få ligga

1:23 min

Att ha sex alkoholpåverkad är vanligt bland unga, visar en Sifoundersökning. Sex av tio unga har haft det, enligt undersökningen. Men även andra droger förekommer i samband med sex, och det behöver vi prata mer om, säger hälsopedagogen Ingrid Kihlsten.

Även om alkohol är den vanligaste drogen så använder många andra typer av droger. 

– Alkohol är en social drog som du brukar under lång tid som kan göra dig lite trött. Det gör att ståndet inte kommer, du kan få till det, men det är svårt att få orgasm, säger Ingrid Kihlsten, hälsopedagog vid studenthälsan på Karlstads universitet, och fortsätter:

– Då löser folk det genom att använda andra typer av droger för att göra en liten cocktail.

Enligt Ingrid Kihlsten är det något som det bör pratas om. Kortsiktigt kan det ge den där kicken som brukaren är ute efter.

– På lång sikt är det skadligt. Om du kommer i kontakt med sexualitet, och har kontakt med någon annan, under påverkan av starka droger, så kan det bli svårt sen att få tändningsmönstret att funka utan droger, säger Ingrid Kihlsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista