Sebastien Ogier. Foto: Micke Fransson/TT.
Världsmästaren Sebastien Ogier vill stoppa årets rally. Foto: Micke Fransson/TT.
Rally Sweden 2016

Ogier vill stoppa rallyt

7:09 min

Regerande världsmästaren i rally, Sebastien Ogier, är starkt kritisk till de vägar som Rally Sweden erbjuder. Till VF säger han att rallyt borde ställas in.
– Genom att säga att det är ett idiotiskt beslut att köra rallyt så kallar han sina egna teamchefer för idioter, säger Glenn Olsson, VD för Rally Sweden.

– Jag vet inte vad vi gör här… Det finns ingen poäng i att vara här. Jag vet inte vem som tagit det här beslutet. Det är helt idiotiskt, säger Sebastien Ogier till Värmlands Folkblad.

VF talade med Ogier när han precis kört sträckan vid Värmullsåsen i Hagfors.

– Rallyt är inte möjligt att köra, sa han till tidningen och körde iväg.

Till P4 Värmland säger Rally Swedens VD Glenn Olsson att det var väntat att det skulle bli diskussioner efter rekognoseringen.

–  Vi har kört recce på de sträckor som har hållit och de som vi kommer att kunna återställa innan kylan slår till. Vi kommer att gå in med maskiner och få en jämn yta innan kylan kommer, säger han.

Glenn Olsson är inte överraskad över Sebastian Ogiers skarpa ord om det skick som vägarna befinner sig i.

– Det är som det är och jag kommer precis från ett möte med FIA, promotorn och teamcheferna och vi är alla överens om att vi ska köra ett rally och att vi ska försöka anpassa oss så gott det går. Det är deras egna team som har varit med och tagit beslutet om att vi ska köra och genom att säga att det är ett idiotiskt beslut att köra rallyt så kallar han sina egna teamchefer för idioter, säger Glenn Olsson, VD för Rally Sweden. 

SVTs rallyexpert Jonas Kruse förstår kritiken men tycker samtidigt att Ogier är tidigt ute med sin kritik.

- Det är verkligen inte bra förhållanden och det kan få konsekvenser för säkerheten. Men det går ju att tillåta fler däck så att de grusiga vägarna inte får samma konsekvenser, säger han till P4 Värmland.

Att världsmästaren Ogier går ut och säger att han tycker att rallyt ska ställas in, trots att hans team och WRC gett sitt godkännande till att rallyt ska avgöras är inte särskilt överraskande säger Kruse.

Han är frispråkig och säger vad han tycker, men om han har sagt att det är vansinnigt att genomföra rallyt tycker jag att han har fel"

P4 Värmlands expertkommentator Simon Johansson säger att det är mycket som ska till för att rallyt ska ställas in.

– Det är en VM-serie med flera av de största biltillverkarna i världen, de vill ju göra sin promotion och göra sin sak under helgen, säger han.

Simon Johansson menar att mycket handlar om spelet utanför själva tävlingen.

– Det är där besluten tas, det är inte Ogier som tar beslutet. Säger hans stallchef att han ska köra rallyt så får han nog vara snäll och lyda det, säger Simon Johansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista