Ung kvinna röker cigarett. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Gräsberg
2 av 2
Stefan Gräsberg är processledare för alkohol- och drogfrågor i Karlstad kommun Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Idrottsföreningar ska testa butikernas legkoll

1:09 min

Karlstads kommun har en ny strategi för att förbättra tillsynen för öl och tobak och tar nu hjälp av ungdomar från värmländska idrottsföreningar.

Målet är att ingen minderårig ska kunna köpa folköl eller tobak i någon av Karlstads butiker. Tillsyn och utbildning är två sätt att arbeta och nu även provinköp av ungdomar från värmländska idrottsföreningar.

– Värmlands idrottsförbund har ju ett jättestort kontaktnät med ungdomar som bevisligen är över 18 år men som kanske ser yngre ut. De tänker vi nyttja för våra provinköp, säger Stefan Gräsberg, är processledare för alkohol- och drogfrågor i Karlstad kommun.

Ungdomarna kommer inte att ha med sin legitimation, så när butikspersonalen frågar om legitimation så ska de vara ärliga och säga "nej".

– Får de köpa ut är det vi som tjänstemän som går in och gör ett återköp på det här.

Finns det pengar att tjäna för föreningarna?

– Vi betalar för det här till ungdomarna men pengarna ska gå till föreningarnas ungdomssektion. De får det här till gagn via föreningarna.

Stefan Gräsberg tror inte att det är ett stort problem att butikerna säljer tobak och alkohol till minderåriga.

– Däremot så har vi ju bevisligen många ungdomar som röker och snusar. Jag vet inte hur de får tag på det men vi ska göra allt som står i vår makt för att de inte ska få tag på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista