Naturvårdsverkets flagga. Foto. Henrik Montgomery/TT.
Naturvårdsverkets flagga. Foto. Henrik Montgomery/TT.

Jakttiden på varg förlängs inte

0:42 min

Årets licensjakt på varg kommer inte att förlängas, enligt ett beslut från Naturvårdsverket i dag. Det innebär att jakttiden går ut på måndag.


Jakten skulle ha dragit igång den 2 januari, men det beslutet överklagades och jakten stoppades.

I måndags skickade länsstyrelserna i Värmlands och Örebros län in en ansökan till Naturvårdsverket om att få vargjakten förlängd med en vecka, från den 15 till den 21 februari.

Men så blir det alltså inte, sedan Naturvårdsverket under torsdagen beslutade att inte förlänga jakttiden. Ett beslut som upprör Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet:

– Jag är uppenbart förvånad. Jag hade räknat med att Naturvårdsverket skulle fatta ett beslut som innebar att jakten skulle verkställas. Men jag upphör aldrig att förvånas över hur ovilliga Naturvårdsverkets tjänstemän är att genomföra det här, säger Gunnar Glöersen.

Nu är han tveksam till om det blir någon jakt alls.

- Vi kanske hinner skjuta en handfull vargar men troligen blir det ingen. Och då står vi där med en vargstam som fortsätter att öka, säger Gunnar Glöersen.

Gunilla Skotnicka Ewing på Naturvårdsverket hänvisar till biologiska orsaker till att verket säger nej till förlängd jakt. Exempelvis vill man inte att dräktiga honor blir ensamma kvar om hanna skjuts. Valparna riskerar att dö om så blir fallet.

– Vi har föreskrifter för licensjakten och vi tycker inte att det finns skäl att göra undantag från dem, säger hon.

Jägareförbundet och länsstyrelserna i Värmland och Örebro ville förlänga jakttiden av två skäl. Dels för att det fortfarande finns möjlighet att jakten blir av, dels för att få den rättsliga situationen runt vargjakten prövad.

Imorgon väntas Förvaltningsrätten i Karlstad komma med sitt beslut om det överhuvudtaget blir någon jakt, innan jakttiden går ut på måndag 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista