Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
1 av 3
Birgitta Bergh Runnevålsgruppen ser från sin trädgård den äng som är tänkt att bli ett nytt industriområde i Kil. Foto: Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Runnevålsbostadsområde Kil ska få industriområde som granne. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
2 av 3
Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne till höger om vägen. Foto: Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
3 av 3
Det nya industriområdet intil Runnevål i Kil. Foto: Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio

Protester mot nya industrier intill bostadsområde i Kil

1:25 min

Kils kommun planerar att bygga ett nytt industriområde intill Runnevåls bostadsområde. Villaägarna protesterar och har organiserat sig i Runnevålsgruppen som idag protesterar vid kommunhuset mot den planerade nya grannen.

Birgitta Bergh , Runnevålsgruppen:

– Det är omodernt att lägga ett nytt industriområde intill 320 fastigheter.

Gruppen menar att redan med det industriområde som finns på platsen sedan tidigare utsätts villaområdet för nog med buller och trafik.

– Vi är absolut inte emot att kommunen ska utvecklas och få hit företag, men det finns annan mark än marken intill villaområden att lägga industrierna  på. 

 Björn Tholén är ordförande i Miljö och Byggnadsnämnden i Kil.

– Det är en fortsättning på ett tidigare befintligt industriområde som  planlagts. Utmed väg 61 kommer vi också att utveckla ett område för en tyngre industri.

Björn Tholén förklarar att det är för  mindre och medelstor verksamhet som området är till för och att det är brist på industriområde i kommunen.

Runnevåls gruppen har dokumenterat att 90 procent av de boende i området inte vill bli grannar med industriområdet.

– Vi har anpassat området med ett 150 meter brett grönområde med träd, en bullervall och lagt om vägen in dit, säger Björn Tholén. Men vi måste också tänka på utvecklingen av Kil inför framtiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista