En nyplöjd åker. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Överraskande prisökning på åkermark i Värmland

1:22 min

Priset på åkermark steg med upp till nio procent i Värmland under förra året, mer än riksgenomsnittet på fyra procent. Ökningen förvånar LRF Värmlands ordförande.

– Jag är inte förvånad över att priset på åkermark stiger, men att det stiger så mycket och just nu känns lite överraskande, säger Patrik Ohlsson.

2015 steg det genomsnittliga priset på åkermark med fyra procent men i regioner där Värmland ingår steg priset med 8-9 procent. I södra delen av Värmland är snittpriset 69 000 per hektar och i norr 59 000.

– Jag ser inte riktigt tendenserna i marknad som driver priser när det gäller våra produkter. Vi har ju sett att det har varit svår marknad för mjölk och spannmål som ju är mycket utav den areal som våra bönder odlar. Men det är ju så att den som vill expandera måste se till att köpa mark när det erbjuds och kanske att det hänger mer samman med det än att det skulle vara någon tillfällig topp.

Uppgiften om att åkermarken har stigit i pris kommer från de förmedlingsuppdrag som mäklare har haft under 2015. Trots att Värmland inte ligger i områden som bedöms som mest bördiga så steg alltså priset med uppåt nio procent.

I de flesta fall så är det jordbrukaren som köper ytterligare mark till den som de har sedan tidigare. Det kan vara en bra investering för framtiden då andelen jord som går att odla på totalt sett är liten.

Gräsmarker är betydligt större, men odlingsbar jord är en väldigt liten andel. Så den marken kommer alltid vara värdefull, säger Patrik Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista