Bageri Vetekransen exteriör
Bolaget bakom bageri Vetekransen i Kristinehamn har spelat en central roll i den stora ekobrottsutredningen. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Åtal väckt mot huvudmannen i bagerihärvan

Polisutredaren: "Han har försett brottsupplägget med bolag"
1:07 min

Åtal har väckts i en stor ekobrottshärva med tydliga förgreningar till Värmland. Huvudmannen är samma person som P4 Värmland granskat i samband med bagerikonkurser i Kristinehamn.

Den 43-årige Skövdebon är misstänkt för en rad ekobrott.

- Han har deltagit i merparten av brottsligheten. Det gäller elva fall av grovt bedrägeri och bokföringsbrott i ett par tre bolag, säger Jesper Rönn, utredare på Ekobrottsmyndigheten.

Det handlar om systematisk brottslighet för sammantaget drygt tre miljoner kronor som utförts i en mängd olika bolag runtom i Syd- och Mellansverige.
Dels handlar det om bolagsplundring men främst om grova finansieringsbedrägerier där man på ett avancerat sätt lyckats lura finanseringsbolag att låna ut pengar genom att rigga köp och leasingar som aldrig genomförts.
Misstanken är att Skövdebon åkt runt och tagit över kaféer och bolag för att sedan kunna utnyttja dessa på olika sätt ekonomiskt.

- Han tycks ha försett brottsupplägget med bolag.

Två av de drabbade bagerierna är Vetekransen och Vetekringlan i Kristinehamn som P4 Värmland började granska för ett år sen.

Enligt Ekobrottsmyndigheten spelar bolaget bakom dessa bagerier, Holm Nyström AB, en central roll i utredningen. Den tidigare bageriägaren Pia Holm menar att den 43-årige Skövdebon lurat henne genom att fiffla med bokföringen, skrivit in henne i flera bolag och tagit lån i hennes namn utan hennes vetskap. Hon har idag stora skulder. 

Hon är inte den enda som polisanmält att hon blivit lurad. Det har även ytterligare en handfull kafé- och bageriägare, flera finansieringsbolag och konkursförvaltare gjort.

Skövdebon greps vid en razzia på olika bagerier och caféer runtom i Västsverige i oktober och har suttit häktad sedan dess. Han är tidigare dömd för grovt ekobrott. Han nekar till brott.

Den andra drivande personen i härvan är den 41-årige Göteborgare som också han greps vid razzian. Även han är åtalad i flera av fallen av grova bedrägerier. 
Åtalet lämnades in till Göteborgs tingsrätt. 

I den härva som nystats upp finns även kopplingar till bolag med adress i Storfors men dessa har inte  haft någon verksamhet.

Utredningen har pågått i sju månader och över hundra vittnen har hörts. Rättegången startar om ett par veckor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".