Framtidsfrön i Värmland. Foto: Therese Håkansson/Sveriges Radio P4 Värmland
Framtidsfrön i Värmland. Foto: Therese Håkansson/Sveriges Radio P4 Värmland

Framtidsfrön hjälper elever att forma sin framtid

1:15 min

Att vara förberedd inför framtiden är något som alltfler högstadieelever prioriterar. Föreningen Framtidsfrön har nu inlett en treårig satsning som ska hjälpa 6000 värmländska högstadieelever med just detta.

Den ideella föreningen Framtidsfrön påbörjade i år den treåriga satsningen "Forma din framtid". Ett projekt som totalt kommer att beröra högstadieelever, lärare och studie- och yrkesvägledare i kommunerna Arvika, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Storfors, Säffle och Årjäng. Syftet med projektet är att inspirera, hjälpa eleverna att hitta sina inre styrkor och orientera sig på arbetsmarknaden.

– Jag upplever att ungdomar är väldigt nyfikna på framtiden om de får chansen att tänka och jobba kring sin framtid och alla möjligheter de har. Då är det inga problem, säger Elisabeth Leverin, studie- och yrkesvägledare Ilandaskolan.

Eleverna får ta del av inspirerande föreläsningar och skolpersonalen i olika kompetensutbildningar. 70 klasser är det som kommer få ta del av projektet och redan märker man av positiv respons, både bland elever och skolpersonal.

– Jättegod respons måste jag säga, det är väldigt roligt. Vi samarbetar ju tätt med studie- yrkesvägledarna och trots att man kommer med något utifrån och kanske någonting som en del elever tycker att man har pratat om så känns det som att det tas emot väl och är viktiga saker, säger Mattias Walan, verksamhetschef Framtidsfrön Värmland.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista