Varg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
1 av 3
Förvaltningsrätten säger nej till licensjakt på varg. Foto: Foto: Hasse Holmberg/TT arkiv.
Jan Bergstam. Foto: Sveriges Radio.
2 av 3
Jan Bergstam. Foto: Sveriges Radio.
Gunnar Glöersen. Foto: Lina Hård/Sveriges Radio.
3 av 3
Gunnar Glöersen. Foto: Lina Hård/Sveriges Radio.

Ingen licensjakt på varg i vinter

Jan Bergstam: "Känns bra att ha fått kvitto på att vi var rätt ute"
0:26 min

Det blir ingen licensjakt på varg i Värmland i vinter. Nyss kom beskedet från förvaltningsrätten i Karlstad att länsstyrelsens tidigare beslut om att tillåta jakt inte är förenliga med EU-direktiv och svensk lagstiftning.

Länsstyrelserna i Värmland och Örebro har tidigare beslutat om licensjakt på totalt 26 vargar, merparten av dem i Värmland. Naturvårdsverket gick på samma linje, men nu upphäver förvaltningsrätten alltså jaktbesluten i båda länen.

Jan Bergstam, talesperson för Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen i Värmland, välkomnar domen.

– Jätteskönt. Vi har lagt ner mycket jobb på det här i de föreningar som tillsammans har överklagat. Det känns bra att vi har fått kvitto på att vi var rätt ute, säger Jan Bergstam till P4 Värmland.

En som däremot är bedrövad är Magnus Gustavsson, pressansvarig vargjägare i Lokareviret på gränsen mellan de båda länen.

– Det är katastrof, hur kammar- och förvaltningsrätterna kan behandla det olika i Sverige, säger han till P4 Örebro.

I Gävleborg pågår det däremot licensjakt på varg och i Dalarna har jakten redan genomförts, men i Värmland och Örebro blir det alltså ingen jakt.

Domen från förvaltningsrätten i Karlstad kan överklagas till kammarrätten, men om Länsstyrelsen i Värmland kommer att göra det är i nuläget oklart.

– Vi behöver analysera domen innan vi fattar beslut, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet, säger att det är "mycket möjligt" att man kommer att överklaga.

– Vi behöver vägledande domar. Samtidigt kommer kammarrätten i Göteborg med största sannolikhet att avskriva målet eftersom jakttiden har gått ut, säger han till P4 Värmland.

Han är mycket kritisk till förvaltningsrättens resonemang i domen.

– När jag läser motiveringarna kan jag bara konstatera att förvaltningsrätten i Karlstad uppenbarligen är tondöv för det avgrundsvrål som har varit från landsbygdens intressen i Värmland.

Lagstiftningen ger vargstammen ett strikt skydd, som det visserligen går att göra undantag från. Men då krävs starkare bevis för att jakten ger det resultat som länsstyrelserna pekar på, uppger lagman Marie-Jeanette Axelius Friberg i ett pressmeddelande från förvaltningsrätten i Karlstad.

Det syfte som länsstyrelserna angav för licensjakten var att begränsa de socioekonomiska konsekvenserna och förbättra möjligheterna till tamdjurshållning.

Det kan vara acceptabla syften, resonerar förvaltningsrätten, som samtidigt menar att antalet vargar inte kan anses proportionerligt. Licensjakten på nationell nivå motsvarar cirka elva procent av den svenska vargstammen, enligt rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".