Sebastien Ogier och Julien Ingrassa, Frankrike, VW Polo WRC, på SS3 under Svenska Rallyt på fredagen. Foto: Micke Fransson/TT
Sebastien Ogier. Foto: Micke Fransson/TT

Världsmästaren Sebastien Ogier leder Svenska Rallyt

0:50 min

Fransmannen Sebastien Ogier leder rallyt före överraskningen Hayden Paddon med 15,9 sekunder inför den sista superspecialsträckan på travbanan i Karlstad. Norrmannen Mads Østberg ligger på tredje plats 42,6 sekunder efter Ogier.

Rallyt inleddes på lördagen i fem centimeter nysnö och många förvånades över att Ogier körde så snabbt.  

Andreas Mikkelsen som kom direkt efter Ogier berättade att fransmannen tog stora risker.

– Ogier kör brett och sopar bort både snö och stenar på vägen, sa Andreas Mikkelsen.

Tvåan i rallyt Hayden Paddon var inte heller nöjd.

– Jag kom inte alls in i rytmen och hade problem med noterna, sa Paddon.

Dani Sordo och Jari-Matti Latvala drabbades båda av punkteringar på den första sträckan.

På den klassiska sträckan Vargåsen så tappade Ogier tid på grund av att han körde först i snön. När de första bilarna sopat bort snön och gruset kom fram på vägarna så blev också tiderna snabbare.

Tvåan Hayden Paddon var riktigt snabb och plockade hela 23,6 sekunder på Ogier.

– Vi har gjort ett bra jobb på sträckan men vi har en fördel av att de andra rensar vägen från snö och is så att vi kan göra i gruset vilket gör att det går snabbare, sa Paddon. 

När förarna tog sig an sträckan Rämmen så tog Sebastien Ogier i allt han kunde och utökade sin ledning med 2,6 sekunder till Paddon.

Jari-Matti Latvala som inte längre hade någon med tätstriden att göra körde avslappnat och vann sträckan.

Tillbaka på Vargåsen som var lördagens näst sista sträcka så körde Ogier snabbt men blev störd av en helikopter som yrde upp snö på början av sträckan.

– Jag gjorde allt jag kunde och tog maximal risk. Jag gasade allt jag kunde. Om det inte räcker så gjorde jag mitt bästa i alla fall, sa Ogier vid målet.

Hayden Paddon var nöjd med andraplatsen.

– Det handlar om att upprätthålla min position nu. Vi var tio sekunder efter Ogier men det är som att vara en minut bakom någon annan förare, sa Hayden Paddon.

Fredrik Åhlin hade en mardrömsdag i rallyt han blev körde sönder ett hjul och blev fast på den näst sista sträckan och tvingades bryta rallyt.

För Pontus Tidemand gick det bättre. Han visade att han trivs på Vargåsen och tog i allt han kunde och det gav resultat. Inför superspecialsträckan på lördagskvällen så ligger Tidemand 18,1 sekunder efter ledaren i WRC2-klassen Elfyn Evans.

– Jag provade verkligen allt på den här sträckan, bilen fungerar perfekt och Jonas läser noterna som en gud, sa Pontus Tidemand.

Trodde ni att ni skulle kunna ta in mer än tio sekunder på Evans?

– Jag hade inte kunnat köra fortare men vi ska komma ihåg att Evans är en riktigt snabb chaufför, avslutade Pontus Tidemand.
Rallyradions sändningstider

Torsdag 7 feb 20.00-21.00
Fredag 8 feb
08.00-17.45
Lördag 9 feb 08.00-16.45
Söndag 10 feb 08.00-15.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista