Siluetter. Illustration: Sveriges Radio.
Familjen har varit borta sedan i somras. Illustration: Sveriges Radio. Foto: Sveriges Radio

Familj försvunnen i sju månader

6:24 min

En familj med två tonårsbarn har varit borta sedan i somras.  
– Oron är väldigt stor för vad som kan hända barnen. Myndigheterna borde ha gjort mer, säger en släkting.  

Det var i somras när barnen, 13 och 17 år, skulle omhändertas omedelbart enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, som hela familjen gick under jorden. Barnen har bott hela sitt liv i den värmländska kommunen.
I höstas skulle flickan ha börjat sjätte klass och pojken andra året på gymnasiet.

Idag sju månader senare vet varken polis eller hemkommun var de är. Barnens mormor däremot har kontakt med familjen och pratar med familjen regelbundet i telefon.

Jag pratade med dem senast i förra veckan. De säger att de har det bra. När jag frågar var de är får jag aldrig något svar"

Hon tycker situationen är hemsk och jobbig. Särskilt eftersom hon och maken är gamla. De är i 80-årsåldern.

– Barnen har sagt att de mår bra och de vill bo med sina föräldrar. De går inte i skolan och det är ju inte bra. 

Hon tycker att föräldrarna kan ta hand om sina barn på ett bra sätt även om det är lite stökigt hemma. Hon menar att allt beror på lögner och missämja inom släkten.

Socialtjänsten uttalar sig inte om fallet men enligt den rapport som ligger till underlag för omhändertagandet så var det i april det kom signaler från flickans skola att allt inte stod rätt till. Socialtjänsten försöker på flera sätt få till en träff med föräldrarna men det lyckas inte. De knackar även på i hemmet men blir inte insläppta.

Efter tre månaders försök till kontakt genomförs till slut ett hembesök där kommunens personal bedömer att hemmet är en sanitär olägenhet. Det är rörigt och smutsigt. Barnen hade inte riktiga sängplatser, det ligger soppåsar på golv och köket är belamrad med disk. Kommunen bedömer att föräldrarna inte mår bra psykiskt och att barnen inte får den omsorg de har rätt till. 

Pojken hämtas men när det är dags för flickan så försvinner hon och mamman. Detta är i juli. Några veckor senare rymmer pojken från sitt familjehem och även pappan försvinner.

Föräldrarna överklagade omhändertagandet, och menar att kommunens utredning bygger på falska uppgifter, att de visst varit beredda att samarbeta och att det röriga hemmet beror på en pågående renovering. Men kammarrätten ger kommunen rätt.

Släktingen till den försvunna familjen är främst orolig för flickans utveckling.

– Jag tänker på den här tiden när man ska umgås med kamrater och börja högstadiet. Kläder och smink och social gemenskap tas ifrån henne.

Hon är kritisk både till polisen och kommunens agerande och att inte mer har gjorts. 

Kommunen borde ha gjort något tidigare. De vet historiken och har fått signaler om den här familjen för flera år sen. Och flickan har ju skolplikt. Detta borde varit uppklarat"

Skolchefen menar dock att man har agerat snabbt och tar saken allvarligt.

– Vi utdömde vite för skolplikten redan under september månad. Men vi har inte kunnat nå vårdnadshavarna och inte kunnat verkställa beslutet.

Kan ni inte göra något mer utöver vite?

– Hittills finns inga uppgifter som hjälper oss. Ansvaret att leta upp dem har inte vi och heller inte möjligheter att göra det. Men det finns långtgående skyldigheter att försöka upprätthålla kontakt med de sätt som finns som mejl och sms.

Socialtjänsten vände sig i somras till polisen för handräckning. Man har alltså bett om hjälp med verkställandet av LVU-beslutet.

Kommunens företrädare har aldrig varit med om något liknande förut - vare sig att en elev varit borta så länge eller att ett LVU-beslut inte kan verkställas på grund av att familjen försvinner.

Vet du något mer om försvinnandet eller fallet? Hör gärna av dig. Du kan vara anonym om du vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista