Orla Kristoffersson, Polisen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
"Familjen har inga pass och vi tror inte de är kvar i landet." säger utredaren Orla Kristoffersson, Polisen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisen utreder inte försvunna barn som ett brott

Polisen: "Rent juridiskt är inte det här ett brott"
3:11 min

- Detta är en vårdinsats - inte ett brott som skett, säger Orla Kristoffersson, polisens utredare i fallet med tonårsbarnen som nu varit försvunna i sju månader.

En släkting har riktat kritik mot att inte kraftigare insatser gjorts för att hitta de två tonårsbarn som försvann tillsammans med sina föräldrar i samband med att barnen skulle tvångsomhändertas enligt LVU i somras.

- Initialt när de försvann satte vi in ganska rejäla spaningsresurser och försökte sätta in kartläggning men det har inte gett någonting.

Idag jobbar man inte lika intensivt berättar Orla Kristoffersson vid Värmlandspolisen och det kommer inte in så mycket uppgifter längre.

- Vi tror att familjen är tillsammans. Vi tror inte att de finns här i Sverige. De har inte pass så det är möjligt de finns i ett nordiskt land.

Ger man upp efter en viss tid?

- Nej, vi ger inte upp även om det kan tyckas lite  svårt. Vi försöker titta på de halmstrån vi har. Vi har vissa uppgifter och vi har en lägesbild.

Hur ser ni på att ni inte lyckats hitta dem på sju månader ? 

- Det är ju en form av misslyckande.

Varför har ni inte använt foto i efterlysningen av barnen?

- Vi har diskuterat det men jag valde att inte använda det av hänsyn bland annat till familjen.

Det handlar ju om två barn som skulle omhändertas enligt LVU. Borde man inte sätta in större resurser?

- Det kanske man borde men detta är en vårdinsats inte ett brott som skett. Rent juridiskt är den verktygslåda - med att spåra samtal och sånt som polisen har vid större brott - den har vi inte i det här fallet. Det finns ingen straffsanktion vad gäller skolplikt. Rent juridiskt är inte det här ett brott.

Att försvinna med två barn som placerats enligt LVU är inte det ett brott?

- Nej, inte juridiskt sett om man tittar på rättegångsbalken. Vi hanterar det som ett handräckningsärende från kommunen om att verkställa ett omhändertagande enligt LVU.

Omhändertagande enligt LVU, lagen om vård av unga, innebär att föräldrarna har kvar vårdnaden men inte rätten att bestämma var barnen ska bo. Det bestämmer socialnämnden.

Om man får reda på var barnen är och om det är i ett annat land så får inte svensk polis göra något gripande där. Däremot kan man begära hjälp av det landets sociala myndigheter.

Orla Kristofferson kan se en hel del likheter med ett tidigare uppmärksammat fall - de försvunna Nordmarksbarnen.

- I båda fallen har föräldrarna en konflikt med samhället. Samhället tycker att barnet ska behandlas på ett sätt och det överensstämmer inte med den syn föräldrarna har. 

Orla Kristoffersson var själv med och utredde fallet med Nordmarksbarnen.

- Det fick tycker jag ett lyckligt slut tack vare att barnen fyllde 18 år och kröp så att säga fram och anmälde sig på polisstationen i Karlskoga.

De två barnen som är försvunna idag är 13 och 17 år gamla. Vare sig polis, skola eller socialtjänst säger att de vet var familjen är.
Barnen har under hela sitt liv bott i den värmländska kommunen och det var i våras som socialtjänsten återigen fick signaler från barnens skola att allt inte stod rätt till.

Vet du något om försvinnandet eller familjen - hör gärna av dig till oss. Du kan vara anonym.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".