Kvinna i sjal med leopardmönster, yngre kvinna i parkas
Jiyan Behrozy och hennes mamma Jairan vill hjälpa nyanlända förstå det svenska samhället Foto: Hedvig Nilsson

Jiyan vill rädda nyanlända från familjens trauma

11 min

När Jiyan Behrozy var sju år gammal tvångsomhändertogs hon och hennes syskon och sattes på ett barnhem. Idag vill Jiyan och hennes mamma berätta om familjens värsta tid - för att hjälpa andra.

Jiyans mamma Jairan och hennes man kom för drygt 20 år sen till Sverige som kvotflyktingar från Irak. Familjen hade överlevt krig och politiskt förtryck, men Jairans värsta tid i livet låg ändå framför henne.
- Vi hade det mycket svårt i Irak med flygbomber, men där hade jag ändå mina barn hos mig. Ingen kunde ta dem ifrån mig, förklarar Jairan.

I Karlstad bodde Jairan, hennes man och fem barn tillsammans i en liten etta. Det var en tuff tid, berättar Jairan:
- Jag och min man kände oss väldigt ensamma och hjälplösa. Vi kunde inte språket och kom inte in i samhället. På två år var det ingen som träffade oss och berättade om lagar och regler i Sverige.

Sverige var först i världen med att lagstifta mot barnaga 1979. Men i de flesta länder runt om i världen är det fortfarande tillåtet i uppfostringssyfte. Det var okunskapen om svenska lagar som ledde  till att Jairans barn tvångsomhändertogs - på grund av en misstanke om att barnen misshandlades hemma.
- I mitt hemland kan man slå barnen om barnet inte lyssnar. Så hur ska man veta? När man kommer till ett främmande land förstår man ingenting, säger Jairan.

Efter 40 dagar fick hon och hennes man tillbaka barnen. Men vistelsen på barnhemmet har satt djupa spår hos Jiyan:
- Jag känner nu, varför var det tvunget att hända? De kunde bara ha berättat för mina föräldrar så de visste hur man ska ta hand om sina barn här, säger Jiyan.

Hennes mission är nu att dagens nyanlända ska få ett bättre mottagande än hennes föräldrar fick och den information de behöver om det svenska samhället. På Tehuset i Karlstad, där Jiyan jobbar, tar hon emot nyanlända kvinnor och berättar om svenska värderingar och lagar i fråga om barnuppfostran. Hon åker också ut och informerar på flyktingboenden:

- De ska lära sig svenska och de ska komma ut i arbete, men man ser inte de kulturella skillnader som kan göra det svårt för nyanlända att överhuvudtaget komma ut i samhället. Man måste ta tag i det också. Jag vill berätta om konsekvenser,  vad jag har erfarit och vad som kan hända när man misshandlar barn, säger Jiyan.

- Många av de här kvinnorna kommer stanna och bli svenska medborgare. Jag vill inte att deras barn ska försättas i svåra situationer som jag och mina syskon gjorde. Det handlar om människors liv och folks framtid, så det är väldigt viktigt för mig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista