Torsby Centrum. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Nya Torggatan i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Allt fler bilar i Torsby

Biltätheten i Torsby kommun ökade under förra året. Det visar statistik från myndigheten Trafikanalys.

Vid utgången av 2015 hade Torsby 66 bilar/100 invånare vilket kan jämföras med rikssnittet på 47 bilar/100 invånare.

Under de senaste tio åren har biltätheten i Torsby ökat från 61,0 till 66,5 bilar/100 invånare.

Sundbyberg hade den lägsta biltätheten i landet med 31 bilar per 100 invånare, medan Älvdalen har landets högsta biltäthet med 69 bilar per 100 invånare.

– Med tanke på biltrafikens klimatpåverkan och trafikträngseln i vissa regioner kan man fråga sig om det är hållbart med en fortsatt ökning av antalet bilar, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Under 2015 kunde 4,5 procent av bilarna i Torsby drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, en ökning från 0,1 procent 2005.

Samtidigt har andelen bilar som drivs med diesel ökat från 13 till 32 procent, medan andelen som körs på bensin minskat från 87 till 64 procent.

– Nyligen föreslog miljömålsberedningen att tidigarelägga Sveriges klimatmål, inga nettoutsläpp, till år 2045. Mot bakgrund av det är det bekymmersamt att 96 procent av alla personbilar i Torsby fortfarande är bensin- eller dieselbilar, säger Anette Myhr i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista