Åskådare till svenska rallyt.
1 av 2
Arkivbild från sprinten i Hagfors 2014. Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio.
Medelene Andersson Hagfors kommun.
2 av 2
Madelene Andersson, turismansvarig i Hagfors kommun. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio

Färre gästnätter i Hagfors under rallyt

1:05 min

Svenska rallyts flytt av serviceplatsen till Karlstad och de strukna sträckorna gjorde att betydligt färre besökare bodde och rörde sig i Hagfors under helgen. Ett hårt slag mot kommunens turismsiffror.

– Det har varit mycket färre besökare. Sen är det jättesvårt att säga hur mycket serviceplatsen har påverkat och hur mycket sprinten som blev inställd på lördagen har påverkat, säger Madelene Andersson, turismansvarig i Hagfors kommun.

– Jag tror ändå att sprinten påverkade mest utav de här två, för då blir det rörelse in mot centrum på ett helt annat sätt.

När serviceplatsen flyttade till Karlstad flyttade team och rallypersonal med, och när historiska rallyt ströks avbokade även de teamen sitt boende i Hagfors.

Även om det finns besökare som bor i Hagfors har gästnätterna minskat, antalet som turistbyrån förmedlat har halverats jämfört med förra året. Rallyfestens frånvaro slår hårt mot Hagfors där tre av sträckorna ströks.

– Det påverkar mycket mer än vad vi tror egentligen. För det är inte bara boendena som märker av rallyt utan alla matställen, mackar, butiker... Ja det är hela näringslivet egentligen, säger Madelene Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista