Siluetter. Illustration: Sveriges Radio.
LVU-beslutet om barnen i den försvunna familjen ska omvärderas. llustration: Sveriges Radio. Foto: Sveriges Radio

Omhändertagande av syskonpar omprövas

Rådmannen: "Folk brukar inte vara borta så här länge"
0:36 min

Familjen har varit försvunnen i sju månader och nu har förvaltningsrätten bestämt sig för att ompröva  beslutet om tvångsomhändertagande av barnen.

- Vi får göra en ny bedömning och se om det är befogat med ett omhändertagande. Vi vet inte riktigt vad omständigheterna är nu. Ett omhändertagande är provisoriskt och kan inte ligga hur länge som helst, säger Joar Berglund, rådman på förvaltningsrätten.

LVU-beslutet som togs i somras har inte kunnat verkställas. Vare sig polis eller kommunens företrädare säger sig veta var familjen är. Barnen är 13 och 17 år gamla.

Beslutet om omedelbart omhändertagande gjordes enligt Lagen om särskilda bestämmelser för unga.

Parterna har fått möjlighet att säga vad de tycker i frågan och igår hade samtliga lämnat in sitt svar till förvaltningsrätten. Yttrande hade kommit in från barnens två biträden, föräldrarnas advokat och hemkommunens socialtjänst.

Det är förvaltningsrätten som på eget initiativ tar upp frågan för prövning.

- Det är ju lite speciellt. Folk brukar inte vara borta så här länge, säger Joar Berglund som är den som kommer ta beslut i frågan.

Något datum är ännu inte satt för beslutet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".