Göran Lidström, VD för Vänerhamn. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
Göran Lidström, VD för Vänerhamn. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland

Fartygsstopp påverkar värmländska industrier

Vänerhamns Vd: Det här är en kris
2:27 min

Det är just nu stopp i fartygstrafiken till och från Vänern. Det påverkar företaget Vänerhamn och industrier i Värmland.  

– Vi bedriver verksamhet i fem handelshamnar runtom i Vänern och i dag har vi inte mycket att göra för vi har inga båtar hos oss. De som vi har lastat kommer inte ut ur Vänern, säger Göran Lidström, Vd för Vänerhamn.

Det är Marieholmsbron i Göteborg som inte går att öppna. Anledningen bakom det här är en brand i ett teknikhus i Göteborg i helgen. 

Det här får konsekvenser för industrier i Värmland. 

– Industrier som har behov av sin råvara måste få in det innan det tar slut på det man har i lager, och så stora lager har inte företagen i dag. Det är viktigt att trafiken kommer igång så fort som möjligt, säger Göran Lidström. 

Men det kan bli så att fartygstrafiken släpps på redan i morgon, tisdag.

– Man ska prova att öppna Marieholmsbron i kväll. Om det funkar bra ser det ut som man kan släppa på trafiken i morgon på förmiddagen, säger Göran Lidström.

Om fartygen släpps imorgon förmiddag så räknar Göran Lidström med att att de kommer att lastas av på onsdag.

Hur prioriterar Trafikverket det här?

– Jo, det här har hög prio. Det här är ju en kris. Man jobbar nog så gott man kan, men det är inte helt enkelt när ett teknikhus har brunnit ner, det handlar ju mycket om säkerhet, säger Göran Lidström.

Hur påverkar det här er kostnadsmässigt?

– För oss innebär det att vi har personal som vi inte har jättemycket aktivitet på, men det drabbar inte oss så vansinnigt mycket ekonomiskt. Det är värre för våra kunder och för rederier som ligger med fartyg som inte kommer fram, säger Göran Lidström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".