Jonas Gunnarsson (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Jonas Gunnarsson (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Jonas kommer ut - igen

5:21 min

Rätt ofta hör vi talas om kända personer som kommer ut som homosexuella. Mer ovanligt är att höra om dem som gör den omvända resan. Hammaröbördiga riksdagspolitikern Jonas Gunnarsson berättar nu om att han efter många år som homosexuell idag lever i ett heterosexuellt förhållande.

– Vi åkte på semester ihop, och så blev det så här, säger Jonas Gunnarsson.

Värmländske riksdagsledamoten och socialdemokraten Jonas Gunnarsson är talesperson gällande HBT-frågor i Europarådet och har som öppet homosexuell blivit ett välkänt ansikte för samma fråga i länet. Men nu är han tillsammans med en kvinna.

– Det är klart att det har varit en omställning som krävt mycket tankekraft. Jag var övertygad om att jag skulle leva mitt liv som homosexuell. Det har blivit som en andra komma-ut-process.

Vilken var jobbigast?

– Den här. För att dels sker den i större offentlighet och sedan för att det inte är vad människor väntar sig. De tror att om man har tagit det här stora steget och lämnat normen så gör man det för alltid.

Reaktionerna han mött har varit positiva.

– En del har varit lite förvånade, men det var ju jag också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista