Polisbilar. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisfacket: Det blev inte fler poliser

0:46 min

Ett år efter polisens stora omorganisation finns det många inom polisen som är missnöjda med hur man numera arbetar. I en undersökning gjord av Polisförbundet framgår inte en enda polis anser att polisen blivit mer effektiv.

Polisförbundet har gjort en undersökning bland sina medlemmar där de får tycka till om omorganisationen. Även om det bara är 42 procent av de tillfrågade som svarat på den webbaserade undersökningen, så är ingen, noll procent, av de som svarat som anser att polisen blivit mer effektiv efter omorganisationen.

- Det är enormt tråkigt att det är så. Vi trodde på omorganisationen. Nu vet vi vad våra medlemmar tycker, säger Annette Naesström som är ordförande i Polisförbundet i Värmland.

Hur förvånad är du över siffrorna?

– Jag trodde att det var fler som skulle svara mer positivt, säger Annette Naesström.

Målet var att flytta närmare medborgarna, fler poliser ute på gatorna och färre chefer var målsättningen. Hur blev det?

– Poliserna själva uppelever ju inte att de är närmare medborgarna. Vad medborgarna tycker kan jag inte svara på men jag förstår jag att de inte se fler poliser ute på gatorna eftersom det 8inte finns fler poliser, säger Annette Naesström, till P4 Värmland.

Så här kommenterade ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving resultatet i undersökningen (Ekot):

– Vi har ytterligare en pusselbit som ska läggas för att få fram helhetsbild av läget inom polisen och en viktig utgångspunkt om hur vi ska resonera oss fram till en bra väg framåt, säger Mats Löfving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista