Kersti Theander och Louise Johansson.. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Kersti Theander, verksamhetschef för primärvårdens forskning och utvecklingsenhet för LIV, Louise Johansson, sjuksköterskestudent Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Studenter tar emot patienter på Verkstaden

1:13 min

Landstinget arbetar nu med att göra om flera av länets vårdcentraler till så kallade akademiska vårdcentraler, alltså där studenter är involverade i arbetet.

Vid vårdcentralen Verkstaden i Arvika, kommer patienterna att träffa nästan uteslutande läkar- och sjuksköterskestudenter från Örebro och Karlstads universitet.

– Det är ett koncept vi tror mycket på. Vi kommer att förena forskning, utveckling och utbildning, säger Kersti Theander, verksamhetschef för primärvårdens forsknings- och utvecklingsenhet vid Landstinget i Värmland.

Tanken är att patienten som kommer till mottagningen först får möta en student. Där får man prata om sina sympton och bekymmer.

– I bakgrunden finns alltid en legitimerad distriktsläkare och distriktssköterska som garanterar att patienten får en bra vård. 

Finns det inga risker med detta?

– Nä, det tänker vi oss inte, säger Kersti Theander.

En av studenterna på plast i Arvika är sjuksköterskestudenten Louise Johansson:

– Jag tycker det är en jättebra idé och man utvecklas som student.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista