Siluetter. Illustration: Sveriges Radio.
Familjen har varit borta sedan i somras. Nu upphäver förvaltningsrätten beslutet att barnen ska omhändertas. Illustration: Sveriges Radio. Foto: Sveriges Radio

Omhändertagande av tonårsbarn upphävt

0:31 min

Familjen har varit försvunnen i sju månader. Nu upphäver förvaltningsrätten beslutet att de två tonårsbarnen ska tvångsomhändertas enligt LVU.

Vi har tidigare berättat om familjen som gick under jorden i somras när beslutet om tvångsomhändertagande av den 13-åriga flickan och 17-åriga pojken togs.
Sedan dess har de varit spårlöst borta.

Förvaltningsrätten har på eget initiativ tagit upp det omedelbara omhändertagandet för omprövning.

- Vi vill ju ha aktuella förhållanden för familjen att grunda ett omhändertagande på och när vi inte har det så har vi upphävt det, säger rådman Joar Berglund. 

Vare sig kommunen eller skolan vet var familjen är. Inte heller de tre juridiska biträden som föräldrarna och barnen fått har heller lyckats få någon kontakt med familjen. Detta framgår av de svar som parterna lämnat in till förvaltningsrätten. Socialnämnden skriver i sitt yttrande att oron för barnen kvarstår, att man inte vet om barnen har fått möjlighet att gå i skolan och att ett fortsatt behov av vård enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, finns.  

Beslutet kom igår tisdag men träder dock inte i laga kraft förrän om tre veckor.

- LVU-beslutet upphävs om socialnämnden inte klagar inom tre veckor. Klagar de dröjer det tills kammarrätten fattar beslut.

Vad innebär beslutet för familjen om de återvänder hem?
- Det är svårt att svara på. Om de sköter sig får de väl behålla sina barn men om socialnämnden finner något nytt, nya dåligheter, så kan de ju omhänderta igen.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att ett omedelbart omhändertagande endast är tänkt för situationer av akut karaktär och att socialnämndens bedömning av vårdbehovet nu är sju månader gammalt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista