Foto på Arbetsförmedlingens skylt utanför kontoret i Karlstad
1 av 2
Foto: Louise Gustavsson/Sveriges Radio
Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Arbetsförmedlingens nedläggningar upprör kommunalråden

3:48 min

Kommunalråden i Grums, Hammarö, Munkfors och Kil är inte nöjda med Arbetsförmedlingens svar angående planerna på nedläggningar av lokala kontor. Kommunalråden menar att det skulle innebära en centralisering som inte gynnar kommunerna.

Minskningen av lokalkontor kommer att genomföras över hela landet. I Värmland handlar det om lokalkontoren i Grums, Hammarö, Kil och Munkfors. Istället satsar man bland annat på digital service men ska ändå fortsätta ha en hög närvaro i de mindre kommunerna.  

– Den kritiken att vi skulle försvinna från orten är inte riktigt sann. Lokalen upphör, men vi kommer att vara mycket mer mobila och vara ute mycket mer hos företag och även träffa arbetssökande på orten som inte kan ta sig in till förmedling på annan ort, säger Lena Hertzberg, Arbetsförmedlingens chef i Karlstad, Grums och Hammarö.

De fyra kommunalråden är dock kritiska till nedläggningen och skriver i sitt öppna brev att de bland annat vill veta om det verkligen blir en kostnadsminskning när de lokala kontoren försvinner och har svårt att se fördelarna. Den ökade digitala servicen kommer inte tillgodose allas behov menar de.

– Oavsett om du står nära eller långt i från arbetsmarknaden ska du ha samma förutsättningar. Det är där som vi måste lägga fokus och kraften, säger Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors.

Arbetsförmedlingen å andra sidan hävdar att man istället kommer kunna lägga mer tid på personlig service för de som behöver det.

Planen är än så länge att Hammarökontoret ska läggas ner under året. Orter med många nyanlända komma att få ha kvar sina lokalkontor under en period. Men på sikt tror inte Lena Hertzberg att avsaknaden av ett lokalkontor kommer att påverka arbetslösheten.

– Jag tror inte att det här med att behöva gå till ett arbetsförmedlingskontor är lösningen på allting. För om vi tittar på de kommuner där det är plan på stängning av kontor så har inte påverkat arbetslösheten. Det är inte så att den har sjunkit för att man inte har ett kontor, säger Lena Hertzberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista